RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Земеделците планират блокада на автомагистрала "Тракия" заради еднодневните трудови договори

Протест в Пазарджик,

"Омръзна ни вече да приемаме протестни декларации и никой да не ни чува! Днешният протест ще е последният по този начин, след месец вече ще сме на магистралата с тракторите!". Това се заканиха протестиращите днес в центъра на Пазарджик земеделци, които приеха  декларация срещу еднодневните трудови договори. Кметът на село Юнаците Стоян Кузев посочи, че основното им искане е отмяна на чл. 114 а от Кодекса на труда до разглеждане предложенията в двете комисии - социалната и на земеделието и отмяна на плащането на плоския данък. Никой работодател  в България не плаща данъка, затова че дава заплата на работника си, а това го искат от нас, подчерта Стоян Кузев.


Плащането на еднодневните трудови договори трябва да става месечно, а отчитането да става с дневници, искат земеделците. Осигуровките не отиват по неговата осигурителна партида, а потъват в някаква бездънна каса, посочи още Стоян Кузев. Парите по еднодневните договори стана ясно, че отиват в обща сметка и възниква въпросът как тези пари се харчат.

Стоян Кузев

По предложение на протестиращите в декларацията беше записано Инспекцията по труда и Бюрото по труда да изработят свой механизъм, който да позволява на 14-, 15- и 16-годишните момичета и момчета, които вече са създали семейства и имат деца, да имат право да работят. "Те първо са му разрешили да създаде семейство, а после не му разрешават да работи, а социалните трябва да го хранят", коментира Стоян Кузев. Другото предложение е земеделците да могат да заявяват пред Бюрата по труда необходимостта от работна ръка, така както могат да го правят всички работодатели.

Протестната декларация на земеделците от Пазарджик ще бъде изпратена до Министерство на земеделието, до Народното събрание и до всички институции, имащи отношение към поставените проблеми. Протестиращите дадоха един месец срок на управляващите, след което заявиха, че излизат на магистралата. 


Тази страница е видяна: 915

 Публикувано от: pamedia на Thursday 01 February 2018 - 16:03:50

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Земеделци от Пазарджик и Пловдив ще блокират автомагистрала "Тракия" в знак на протест срещу еднодневните договори
/Видео/ Протестът на земеделците срещу еднодневните договори отстъпи Тортата
Земеделски производители се обявиха срещу еднодневните трудови договори, областният управител поиска от тях да предложат работещо решение
"Еднодневните" трудови договори в земеделието ще разясняват на срещи експерти от „Инспекция по труда“ и АСП
Земеделците остават в стачна готовност, обещани са им промени в еднодневните доходи и почасовото наемане
До края на октомври е срокът за предеклариране на трудови договори
Кметът на Панагюрище ще сключи трудови договори със 130 безработни от 1 септември
Продължава практиката да се работи без трудови договори, отчете омбудсманът
Продължава практиката да се наемат лица по граждански договори, вместо по трудови
Двама измамници от Пазарджик декларирали фалшиви трудови договори, за да получават обезщетенияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.0252 сек., 1.9460 от тях за заявки.