RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Земеделци от Пазарджик и Пловдив ще блокират автомагистрала "Тракия" в знак на протест срещу еднодневните договори

Земеделски протест Няколко десетки земеделци от Пазарджик излязоха днес на протест пред Областната управа срещу чл.14, т.А от Кодекса на труда, който урежда еднодневните трудови договори. Според земеделците този член ще унищожи дребните селскостопански производители, защото от него следват куп бюрократични ангажименти и куп такси, включително и банкови, които буквално стопяват помощта за Европа за земеделските производители и тя отива в джоба на чиновниците.

Еднодневните договори не решават проблемите ни, създават ни нови, категорични бяха земеделците. Те се обединиха около решението, ако не бъдат приетите техните искания заедно с колегите си от Пловдив, с които координират действията си, в края на месеца да блокират автомагистрала "Тракия".

До това решение се стигна след редица предприети от тях действия, включително декларации до социалното и земеделското министерства, до Министерски съвет и Народното събрание, срещи със заместник-министри на земеделието, подписка, подписана от над 500 земеделци и внесена при областния управител през януари. Полученият до момента отговор от министерство на земеделието е, че ще сформират комисЗемеделски протест, ия, която да разгледа проблема. "Сформирането на комисия-  това нещо във времето знаете ли какво значи - догодина половината от нас ще са фалирали", каза Стоян Кузев, кмет на Юнаците и земеделски производител. "Явно на някои от тези чиновници им пречим, тъй като те имат фирми и внасят плодове и зеленчуци, а ние им се пречкаме на борсата и не им позволяваме да направят картела, да унищожат и потребителя, и производителя, но мисля, че този път не трябва да им го позволяваме", продължи Стоян Кузев.
Всички протестиращи поставиха подписите си под искане чл.14 А да бъде отменен. "Трябва да бъде изготвен работещ механизъм за отчитане на полагания труд от селскостопански работници при дребни земеделски производители, трябва да се премахне субективизма, за да се уточни колко е нормалната възможна семейна ангажираност, да се въведат средни нормативи за работа при определени култури. Това са ангажименти на институциите, не наши, те трябва да определят лесно изпълними, разбираеми правила, без излишен бюрократизъм, за да може в страната да се произвежда, а не да се хаби излишно време само за изпълнение на бюрократични елементи", заяви Димитър Петков пред земеделците. Земеделски протест,
Събралите се бяха единодушни в искането си да отпаднат бюрократичните изисквания по еднодневните трудови договори. Те се обявиха и срещу дискриминацията по отношение на тях в сравнение с тютюнопроизводители, които не подлежат на регистрация на договорите.

Земеделски протестТази страница е видяна: 1320

 Публикувано от: pamedia на Thursday 04 February 2016 - 12:35:04

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Земеделците планират блокада на автомагистрала "Тракия" заради еднодневните трудови договори
/Видео/ Протестът на земеделците срещу еднодневните договори отстъпи Тортата
Протестиращите полицаи са вече на автомагистрала "Тракия". Очаква се да блокират движението в двете посоки
Земеделски производители се обявиха срещу еднодневните трудови договори, областният управител поиска от тях да предложат работещо решение
От 8 май започва ремонтът на автомагистрала „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора
В Пазарджик над 40 аптеки остават затворени в знак на протест
"Еднодневните" трудови договори в земеделието ще разясняват на срещи експерти от „Инспекция по труда“ и АСП
34 мигранти са засечени в района на автомагистрала „Тракия”
Катастрофа на автомагистрала Тракия, край Гелеменово
Два товарни автомобила са се сблъскали на автомагистрала „Тракия” при 102-ри километърТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.8494 сек., 2.7378 от тях за заявки.