RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Земеделски производители се обявиха срещу еднодневните трудови договори, областният управител поиска от тях да предложат работещо решение

Трендафил Величков, Кметове  и земеделски производители от селата Юнаците, Величково, Овчеполци, Росен, Пищигово, Звъничево, Ветрен Дол внесоха при областния управител на Пазарджик подписка срещу еднодневните трудови договори.

Местните производители изразяват несъгласието си относно прилагането на чл.114 А от Кодекса на труда, който  регламентира сключване на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за период от 1 ден, от страна на регистрираните земеделски стопани и отчитане на трудовите договори пред Инспекцията по труда. По думите им това създава допълнителни затруднения при намирането на работна ръка за временна селскостопанска работа, изисква допълнителен финансов ресурс за внасяне на осигуровки, обработка на документи и регистрирането им в съответните институции.
„Приемам подписката от уважение към хората, които са се подписали и не приемам писмото, в което липсват аргументи и предложения за промени“, заяви Трендафил Величков и допълни: „Въвеждането на еднодневните трудови договори е първата стъпка към почасовото заплащане, такава е европейската практика и директива и ние трябва да се съобразим с нея, след като усвояваме средства от ЕС. Очаквам от всички вас аргументирани предложения, затова как системата да бъде работеща и за земеделските производители в нашата област“.
На срещата присъстваха също директорите на Инспекцията по труда, Областна дирекция и Държавен фон „Земеделие”, Регионална дирекция „Социално подпомагане”. По тяхна информация за изминалата година в област Пазарджик само 63 земеделски стопани от общо 4000 в региона са регистрирали еднодневни трудови договори за наети от тях работници. На въпрос на областния управител колко от присъстващите в залата са регистрирали еднодневни трудови договори, се оказа, че само един от общо 60 земеделски производители дошли на срещата има преки впечатления от процедурата.
Експертното становище на дирекция „Инспекция по труда” Пазарджик относно прилагането на чл.114 А от Кодекса на труда представи инж. Васил Мезов. Практиката и анализът за изминалата 2015г. сочат, че би било добре този член да се прилага  и за всички ръчни агротехнически мероприятия по отглеждането на културите, а не само за прибирането на реколтата, включително при отглеждането и прибирането на тютюн и за производители, които не са регистрирани като земеделски. Инспекцията предлага и мерки за намаляване до минимум процедурата по отчитане на договорите пред администрациите на НАП, Бюро по труда и НОИ. Създаването на консултативен областен съвет по растениевъдство и овощарство, предложи на земеделските производители директорът на ОД „Земеделие”,  Стоян Траянов. Целта е съсловната организация да представя и защитава интересите и исканията на земеделските производители от региона на национално ниво, подобни организации имат животновъдите и зърнопроизводителите от областта. През следващата седмица ще се проведе втора среща, на която работна група от земеделските стопани ще обсъди конкретни предложения за ефективно прилагане на  чл.114 А от КТ с Инспекция по труда и Областна дирекция „Земеделие”.


Тази страница е видяна: 1159

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 19 January 2016 - 09:06:33

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
"Еднодневните" трудови договори в земеделието ще разясняват на срещи експерти от „Инспекция по труда“ и АСП
Земеделците планират блокада на автомагистрала "Тракия" заради еднодневните трудови договори
/Видео/ Протестът на земеделците срещу еднодневните договори отстъпи Тортата
Земеделци от Пазарджик и Пловдив ще блокират автомагистрала "Тракия" в знак на протест срещу еднодневните договори
Тодор Попов: За санирането на панелките трябва да предложим работещо решение
ВЕЦ "Батак" да се ремонтира след активния туристически сезон поиска областният управител на Пазарджик
До края на октомври е срокът за предеклариране на трудови договори
Кметът на Панагюрище ще сключи трудови договори със 130 безработни от 1 септември
Продължава практиката да се работи без трудови договори, отчете омбудсманът
Областният управител разпореди мерки срещу безстопанствените животни по пътищатаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5896 сек., 1.4865 от тях за заявки.