RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Продължава практиката да се наемат лица по граждански договори, вместо по трудови

През първия месец на 2012 година Инспекцията по труда в Пазарджик е извършила 150 проверки по спазване на трудовото законодателство, информира директорът инж. Мария Пъпанова.
Проверени са 140 предприятия с нает персонал от 4897 работници и служители. За първи път са посетени 34 предприятия. Извършени са 59 съвместни проверки с други контролни органи – МВР, НАП, НОИ, АЗ и др.
Констатираните при проверките нарушения са 691, по Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ) – общо 409 бр., а по трудово-правните отношения (ТПО) – общо 280 нарушения, като от тях най-много 70 бр. са по заплащането на труда, 52 – по възникване трудовите правоотношения и 33 бр. за нарушения по работното време. Най-често констатирани нарушения  по заплащането на труда и работа без сключени писмени договори са констатирани в отраслите „Търговия на дребно”, „Производство на облекло” и „Ресторантьорство”.
Издадени са 671 задължителни за изпълнение предписания и са спрени от експлоатация 2 машини и съоръжения.
През месеца са съставени 40 акта за установяване на административни нарушения, като 38 са за нарушение на нормите, регламентиращи трудовите правоотношения, и един акт за пречка на контролен орган да изпълни служебните си задълженията. Влезлите в законна сила 44 бр. наказателни постановления са на обща стойност 52 800 лв., като средния размер на глобата е 1200 лв.
Продължава практиката хора да се наемат на работа по граждански договори, вместо по трудови, а сключените такива не се регистрират в задължителния 3-дневен срок в Териториалната дирекция на НАП. През януари са регистрирани 11 случая на наемане на работници без трудови договори и 14 случая на допускане до работа без преди това да е регистриран трудов договор в ТД на НАП, за което на работодателите са съставени актове за административни нарушения.
През периода са решени 41 искания и сигнали на работници и служители, като най-често инспекцията е сезирана за забавяне изплащането на трудовите възнаграждения, работа без сключен писмен трудов договор, неизплащане на дължимите обезщетения или неоформяне и предоставяне необходимите документи при прекратяване на трудовите правоотношения. Това налага и през тази година контролната дейност приоритетно да бъде насочена към проверки по спазване на работното време и заплащането на труда на работниците. Съвместно с НАП, Инспекцията по труда ще проверява лица, работещи с трудов договор на 4 часа, както и работа без сключени писмени трудови договори.
 Извършени са 32 инспекции във вече проверявани фирми във връзка с контрол по изпълнението на приложените принудителни административни мерки, 3 проверки в рискови предприятия и дейности подлежащи на периодичен контрол и 3 проверки по повод разследване на трудови злополуки.
В резултат на контролната дейност и активната намеса на Инспекцията през м. януари са изплатени забавени трудови възнаграждения на работници и служители в размер на 622 109 лв.Тази страница е видяна: 1561

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 01 February 2012 - 18:35:15

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Продължава практиката да се работи без трудови договори, отчете омбудсманът
До края на октомври е срокът за предеклариране на трудови договори
Кметът на Панагюрище ще сключи трудови договори със 130 безработни от 1 септември
Двама измамници от Пазарджик декларирали фалшиви трудови договори, за да получават обезщетения
Разлика от почти 200 куб. м. дървен материал по документи и в наличност и четирима без трудови договори в баташка дървопреработвателна фирма
Земеделски производители се обявиха срещу еднодневните трудови договори, областният управител поиска от тях да предложат работещо решение
"Еднодневните" трудови договори в земеделието ще разясняват на срещи експерти от „Инспекция по труда“ и АСП
Земеделците планират блокада на автомагистрала "Тракия" заради еднодневните трудови договори
Издадени са над 1600 винетки на лица с намалена работоспособност, приемът продължава
Делото за радикален ислям продължава в съда в Пазарджик с изслушването на две вещи лицаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.7686 сек., 2.6646 от тях за заявки.