Новина: Земеделците планират блокада на автомагистрала "Тракия" заради еднодневните трудови договори
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Thursday 01 February 2018 - 16:03:50


Протест в Пазарджик,

"Омръзна ни вече да приемаме протестни декларации и никой да не ни чува! Днешният протест ще е последният по този начин, след месец вече ще сме на магистралата с тракторите!". Това се заканиха протестиращите днес в центъра на Пазарджик земеделци, които приеха  декларация срещу еднодневните трудови договори. Кметът на село Юнаците Стоян Кузев посочи, че основното им искане е отмяна на чл. 114 а от Кодекса на труда до разглеждане предложенията в двете комисии - социалната и на земеделието и отмяна на плащането на плоския данък. Никой работодател  в България не плаща данъка, затова че дава заплата на работника си, а това го искат от нас, подчерта Стоян Кузев.
Плащането на еднодневните трудови договори трябва да става месечно, а отчитането да става с дневници, искат земеделците. Осигуровките не отиват по неговата осигурителна партида, а потъват в някаква бездънна каса, посочи още Стоян Кузев. Парите по еднодневните договори стана ясно, че отиват в обща сметка и възниква въпросът как тези пари се харчат.

Стоян Кузев

По предложение на протестиращите в декларацията беше записано Инспекцията по труда и Бюрото по труда да изработят свой механизъм, който да позволява на 14-, 15- и 16-годишните момичета и момчета, които вече са създали семейства и имат деца, да имат право да работят. "Те първо са му разрешили да създаде семейство, а после не му разрешават да работи, а социалните трябва да го хранят", коментира Стоян Кузев. Другото предложение е земеделците да могат да заявяват пред Бюрата по труда необходимостта от работна ръка, така както могат да го правят всички работодатели.

Протестната декларация на земеделците от Пазарджик ще бъде изпратена до Министерство на земеделието, до Народното събрание и до всички институции, имащи отношение към поставените проблеми. Протестиращите дадоха един месец срок на управляващите, след което заявиха, че излизат на магистралата. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.15572 )


Време за изпълнение: 0.0930 сек., 0.0141 от тях за заявки.