RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Земеделците остават в стачна готовност, обещани са им промени в еднодневните доходи и почасовото наемане

Димитър Петков, Стоян Кузев

До Великден в Народното събрание ще бъдат внесени предложения за промени в чл. 114 а на Кодекса на труда, които ще позволят наемането на работници в селското стопанство за 4 или 6 часа дневно, както и други промени, отнасящи се до личните данни на работещите. Това е резултатът от проведените многобройни срещи с парламентаристи от различни политически сили и разговори с  министъра на труда и социалната политика, стана ясно на пресконференция на земеделски производители в Пазарджик, които преди два месеца организираха протести.


За нас 4-часовият трудов ден е важен, защото реално работещите на полето кампанийно полагат труд в рамките на 4 до 6 часа, обясни Димитър Петков. Затова земеделците са внесли предложение за законова възможност за сключване на почасови договори. Като реален факт те сочат това, че селскостопанските работници често работят 4 часа при един работодател и още 4 часа при друг работодател. В момента и двамата работодатели дължат пълният размер на осигуровките им и то в аванс. "Моите осигуровки са 100 лв, а на работника стават 250 лв и при това не отиват лично за него, а в обща партида", сподели един от присъстващите земеделци.

Земеделските стопани настояват също да се регламентира наемането на лица под 18 години, които в същото време са навършили 16 години. "Известно е, че на полето работят предимно роми и немалка част от тях още на 16 имат деца, което означава, че трябва да изхранват семейство", коментира Димитър Петков. Често се случва работа да търсят цели фамилии, в които има и ненавършили 18 години лица и когато им бъде отказано наемането на работа, цялата фамилия се отказва и отива да търси друг работодател, който е съгласен да поеме риска да бъде хванат в нарушение. Затова земеделците настояват за облекчен тип регистрация на такива лица, които желаят да полагат селскостопански труд.

Според земеделците практически е невъзможно да се изпълнява и изискването договорите с работещите да се сключват рано сутрин, да се изпращат до инспекцията по труда и след това да започва работа, когато вече е късно за такава работа. Като пример беше посочено събирането на розов цвят, което се прави много рано сутрин, както и прибирането на картофа и много други селскостопански дейности.

Кметът на село Юнаците Стоян Кузев, който също е производител, посочи, че важно за тях е да бъде променено и отчитането на еднодневните трудови договори. Предложенията на земеделците са да има промени в правилника и те да се отчитат един път седмично или месечно, а не всеки ден, както е сега. Те предлагат това да става чрез получаването на квитанции от Областната инспекция по труда, които ще се попълват и после ще се отчитат. Който не отчете дневниците, няма да си получи субсидия, но с такава промяна със сигурност министерствата ще съберат много повече пари, отколкото при сега действащата нормативна база. Така ще се премахне и сивият сектор, обясни Стоян Кузев.

Земеделците коментираха и нереално високите глоби, които плащат за нает, но нерегистриран работник. В момента те са 1500 лева на човек, което е повече от цената на декар земя в Пазарджишко, уточни Димитър Петков.

Всички тези искани от земеделците промени, реално се инициират за втори път от 2016 година насам, но оставката на правителството на ГЕРБ прекъсна работата по промените. Стоян Кузев сподели надеждата си, че не само промените в Кодекса на труда, но и другите искани от земеделците промени ще бъдат направени в кратки срокове и обяви, че докато това не стане, те остават в стачна готовност. 


Тази страница е видяна: 701

 Публикувано от: pamedia на Friday 23 March 2018 - 18:11:43

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
/Видео/ Протестът на земеделците срещу еднодневните договори отстъпи Тортата
Земеделците планират блокада на автомагистрала "Тракия" заради еднодневните трудови договори
Кандидатът за кмет на Пазарджик от БСП Стоян Парпулов обеща промени и заяви готовност да работи за ново управление на Пазарджик
На Янини грамади земеделците пак призоваха за консолидация на земеделците
Найден Шопов, Евтим Янев: Какви големи обещани проекти в община Пазарджик не се случиха
За един месец - 8 случая на наемане на работа без трудов договор
Бюрото по труда провежда процедури за кандидатстване на работодатели за наемане и обучение на безработни
Комисия на Областния съвет за развитие одобри проекти за наемане на 335 безработни през 2014 г.
Работодателите могат да кандидатстват по проект „Първа работа” за наемане на лица до 29-годишна възраст
Земеделски производители се обявиха срещу еднодневните трудови договори, областният управител поиска от тях да предложат работещо решениеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5442 сек., 1.4389 от тях за заявки.