RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Проф. Стефан Лютаков - с изложба живопис и скулптура в града от неговото детство - Ветрен

st_lutakov_tanc.jpgПазарджишкият творец и преподавател по скулптура във Великотърновския университет проф. Стефан Лютаков ще покаже изложба рисунки и скулптури в град Ветрен. Това е неговата първа изложба в града, свързан с най–ранните му детски години, когато неговите родители са учителствали във Ветрен. Неговия баща Лазар Лютаков, кореняк ветренец, по това време е и директор на училището.

Изложбата включва около 30 от най – новите рисунки и скулптури на Стефан Лютаков, повечето от които създадени през тази година специално за нея. В изложбата е включен и проект за паметник на Страхил войвода, родом от Ветрен. Проектът е реализиран по предложение на сдружение „Гражданска инициатива за Ветрен”, което е инициатор за изграждане на мотумент на Страхил войвода в гр. Ветрен. Авторът дарява своя проект на Ветрен и на инициаторите.

Стефан ЛютаковСтефан Лютаков е роден на 22. 06. 1955 г. в Пазарджик. През 1974 г. завършва Средното художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. През 1980 г. завършва специалност „Скулптура” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. През 1994 г специализира в Сiте internationale dеs Аrts – Париж. От 1996 г. е професор по скулптура във Великотърновския университет.

Стефан Лютаков работи във всички жанрове на монументалната и кавалетната скулптура, рисунка, инсталация, мултимедия. От 1982 г. досега има над 200 реализации и участия изложби, фестивали и симпозиуми в България, и чужбина като: Китай, Чангчун ( Jingyue зона за развитие ); Германия - Сент Блазиен и Беринген; Япония – Сакурагава; Словакия - Вишне Ружбахи; Румъния - Търгу Жиу; Австрия – Кайзерщайнбрух; Национален скулптурен симпозиум (метал) ”Дръстар” - Силистра; Проект “Скулптура – 21 век” – София; Паметник на Христо Ботев в Пазарджик; Композиция „Св. Св. Константин и Елена покровители на Пазарджик”; Сулптурен парк на Министерството на външните работи – София; “Съвременно българско изкуство”- Виена, Кюнстлерхаус; Белгия - Скулптурен парк на Юго Вутен, изложби в Китай, Египет, Франция, Полша, Италия, Германия и др.

Получил е 10 награди по-значими от които: Наградата за съвременно българско изкуство (скулптура) на М-тел за 2005 г., наградата за скулптура на СБХ на Осмата национална младежка изложба, София – 1990 г., годишната награда на галерия „Ирида” за най добра изложба – 1997 г., награда на Фламандско-Българския форум за участие в изложбата ’’Изразяване на увреждането’’ и др.

Творби на автора са експонирани трайно на открито в Централен парк на гр. Чанчун, Китай, Сакурагава – Япония , Геел - Белгия, във Вишне Ружбахи – Словакия, Кайзерщайнбрух – Австрия, Търгу Жиу – Румъния, в Илинденци, Перник, София (Парк “Оборище”), Скулптурен парк на Министерството на външните работи; в Пазарджик, Сандански, Бургас, Раковски, Силистра, Велико Търново и други градове в България. 


Тази страница е видяна: 1306

 Публикувано от: pamedia на Friday 12 August 2016 - 16:09:57

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Стефан Лютаков - с Регионална награда за скулптура от "Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика"
Стефан Лютаков представя „Изгубената овца“ – самостоятелна изложба скулптура в галерия „Арте“
Проф. Стефан Лютаков е автор на новия паметник на проф. Богдан Богданов пред НБУ
Проф. Стефан Лютаков - с голямата награда на Алианц България
За изкуството на Георти Байлов (1976 – 2014)
Проф. Стефан Лютаков
Проф. Стефан Лютаков е авторът на паметника за 100-годишнината на футбола в Пазарджик
Проф. Стефан Лютаков показва скулптури и рисунки в галерия „Боев“
Скулптурна комопозиция на проф. Стефан Лютаков бе открита в германския град Редницембах
Проф. Стефан Лютаков създаде "Игра на силите" в Германия
Стефан Лютов - в галерия "Артфорум" с изложба живопис "20 години реализъм и абстрактност"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5038 сек., 1.4016 от тях за заявки.