RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Скулптурна комопозиция на проф. Стефан Лютаков бе открита в германския град Редницембах
 
Стефан Лютаков
На 19 октомври в германския град Редницембах, район Нюрмберг – Бавария беше инсталирана и официално открита монументална скулптурна композиция на проф. Стефан Лютаков. Тя се нарича „Пасаж” и е реализирана е по покана на Консултативния съвет по изкуствата и на кмета на Редницембах Юрген Спаал, който официално откри монументалната творба.

Проф. Лютаков сподели още:
"Композицията е реализирана в България и транспортирана да Германия през настоящата година. Материалът е камък – русенски варовик, висока 210 см., 1100 кг. Скулптурата става част от около 50 скулптури, предимно на германски творци разположени по „Пътеката на изкуството” на Редницембах. Арт пътеката е с дължина над осем километра в градска среда и природен резерват с красив пейзаж и гледки към града. Реализирането на идеята за общуване с изкуството в природна среда започва през 2000 г. Оттогава  Арт пътеката всяка година се обогатява с нови 2 произведения. Всички произведения на изкуството могат да бъдат посетени пеша за около два часа и половина. До всяка скулптура е монтирана табела предсавяща автора и концепцията на творбата.Там аз съм представен като български скулптор от Пазарджик. Представена е и концепцията ми: „Рибите са често срещан елемент в моята скулптура. Човекът е натоварил рибата с много символичен, алегоричен и дори религиозен смисъл. Свързваме рибата с живота, с началото на света, плодородието и т.н., но моето чувство и интерес към нея е необяснимо личен. Това прави посланията в скулптурата и лични, и по – общозначими. Композиционното решение на скулптурата „Пасаж“ се роди от желанието ми да дам един нов антигравитационен живот на тежкия камък. Рибите живеят във водата, където всичко е по-леко, ефирно и много различно за хората. Малките риби плуват заедно без да се докосват и са като един организъм. Скулптурата е от 4 части, които сякаш не се докосват – впечатление създадено не само от пластичното и конструктивното хрумване, но и от орбаза на рибата и нейния свят – водата. Всички мои скулптури имат лично начало, ядро, което пластичния образ прави по – общозначимо. Исках тази скулптура да въздейства поетично, романтично, да провокира интерес, любов, грижа към един различен свят. Самият аз имам хоби – риболов, което ме свързва директно с природата, с рибите, животните, птиците, насекомите, тревата, цветята, дава храна и идеи за моите скулптури. Тази скулптура е и една благодарност към рибите за всичко това, което ми дават. Без да се приема буквално, мисля за тази скулптура като за своеобразен паметник на всички уловени от мен риби. Замислих тази скулптура като екстериорна форма, която ще живее естествено и хармонично в една природна, среда с надеждата да стане част от нея.”

Стефан ЛютаковСтефан Лютаков


Тази страница е видяна: 9186

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 23 October 2018 - 17:18:11

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Проф. Стефан Лютаков е автор на новия паметник на проф. Богдан Богданов пред НБУ
Проф. Стефан Лютаков - с голямата награда на Алианц България
За изкуството на Георти Байлов (1976 – 2014)
Проф. Стефан Лютаков
Проф. Стефан Лютаков е авторът на паметника за 100-годишнината на футбола в Пазарджик
Проф. Стефан Лютаков показва скулптури и рисунки в галерия „Боев“
Проф. Стефан Лютаков - с изложба живопис и скулптура в града от неговото детство - Ветрен
Проф. Стефан Лютаков създаде "Игра на силите" в Германия
Скулптурна композиция „Клетвата на Васил Левски“ беше открита в Пещера
Стефан Лютаков представя „Изгубената овца“ – самостоятелна изложба скулптура в галерия „Арте“
Проф. Ст. Лютаков – с награда за цялостен принос в развитието на културата в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6854 сек., 1.5862 от тях за заявки.