RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Проф. Стефан Лютаков е автор на новия паметник на проф. Богдан Богданов пред НБУ
stefan_lyutakov_nbu3.jpg

На 2 ноември 2020 г. се навършиха 80 години от рождението на професор Богдан Богданов, д.н. – създател на Нов български университет, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството и културата, и университетски мениджър. Една от инициативите за отбелязването на юбилея е издигане на паметник на създателя на НБУ в парковото пространство пред учебното заведение. Автор на паметника е проф. Стефан Лютаков.  

Паметникът беше инсталиран на 25 октомври 2020 г. пред входа на университета. Той е реализиран след спечелен конкурс от проф. Лютаков. Поради епидемичната ситуация официалното му откриване предстои. Но ограничителните мерки, за радост, не засягат онлайн събитията, така че представянето на новата творба на проф. Лютаков е на Вашето внимание:
stefan_lyutakov_nbu1.jpg

stefan_lutakov2016.jpg
 Проф. Стефан Лютаков  
Паметникът е в жанра на бюст – паметник, като с четирите си отдалечени една от друга части в широко пространство има и характер на скулптурна инсталация. Материали от които е изработен паметника са бял гръцки мрамор „пиргос“ и бронз. Изчистено решение, паметник - паркова пластика, където природната структура на мрамора, белотата, произхода му, композиция, размери визуализират идеята, представят образа, личността и научните интереси на проф. Богданов. Класичността на мрамора и бронза, свързването им с Гърция и античността индиректно по визуален път правят връзка със старогръцката култура, изкуство, литература, философия, където са основните научни изследвания на проф. Богданов. Широкият, почти колкото и висок, пластично разработен основен скулптурен обем – пиедестал и композирането на портрета, отдалечава работата от традиционния бюст – паметник. Няколко детайла с леко дъговидна форма, изпълнени от същия бял мрамор сякаш свободно поставени в парковата среда напомнят за части от антична екседра, смислово контактуват с основния обем и подчертават концепцията. Тези елементи са с функционален характер – място за сядане, почивка, размисъл, покана за общуване. Една от тези части от екседра - най отдалечената е решена като градеж от книги. Може би най–важният принос на проф. Богданов е изграждането, съграждането на Нов български университет. Цялата композиция се обогатява и постоянно се променя от присъствието на хора, поканени да поседнат.


           
Стефан Лютаков


Тази страница е видяна: 1969

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 17 November 2020 - 13:18:08

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Проф. Стефан Лютаков - с голямата награда на Алианц България
За изкуството на Георти Байлов (1976 – 2014)
Проф. Стефан Лютаков
Проф. Стефан Лютаков е авторът на паметника за 100-годишнината на футбола в Пазарджик
Проф. Стефан Лютаков показва скулптури и рисунки в галерия „Боев“
Скулптурна комопозиция на проф. Стефан Лютаков бе открита в германския град Редницембах
Проф. Стефан Лютаков - с изложба живопис и скулптура в града от неговото детство - Ветрен
Проф. Стефан Лютаков създаде "Игра на силите" в Германия
Проф. Ст. Лютаков – с награда за цялостен принос в развитието на културата в Пазарджик
Идеята за паметник на Кирилицата в Монголия е на Иван Евстатиев, автор е Спас Киричев
Дете пострада на пешеходна пътека пред училище "Проф. Иван Батаклиев"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4525 сек., 1.3733 от тях за заявки.