RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Стефан Лютаков представя „Изгубената овца“ – самостоятелна изложба скулптура в галерия „Арте“
Стефан Лютаков

Стефан ЛютаковВерен на себе си, Стефан Лютаков провокира отново почитателите на творчеството му с дълбокофилософски и библейски търсения. Поредната му самостоятелна скулптурна изложба под надслов „Изгубената овца“ ще бъде открита на 29 октомври в софийската галерия „Арте“.


Ето как Стефан Лютаков представя изложбата си:


Тази изложба можеше да има и друго име. Една от работите нарекох „Изгубената овца”, не защото беше вдъхновена от тази евангелска притча, а защото открих, че поучителния Христов разказ звучи с нейния скулптурен образ, с нейната структура, и организация. Оказа се, че името на тази творба може да обобщи онова, което ме е занимавало при реализиране на работите в изложбата, да представи нуждата ми от самопровокация, моята емоционална и морална мотивираност като художник. В тази изложба повече от всякога животните, съществата, цветята визуализират моите сегашни представи за живота, за причините да се живее. С времето започнах повече да се вглеждам в тези малки неща, растения, животни, които възприемаме като един паралелен на нашия живот и все повече ми се иска да съм част от този, може би по – истински свят. В тази изложба започнах да ги представям и в по – големи форми, вероятно защото са ми важни. И емоционално и професионално изглежда съм поставен класично, но търся измеренията му в един по – широк периметър, за да държа сетивата си будни за новите идеи, сюжети и форми, които ми се явяват. Благодарен съм, че намирам скулптурна форма и на съвсем не скулптурни мотиви, че мога да реагирам на всичко важно в мен и около мен като художник. Изложбата включва цикъл от около 20 творби реализирани, предимно в метал, от последната година, съобразени и подбрани с мисъл за пространството и духа на галерията.


Стефан Лютаков, 18 октомври 2019Стефан Лютаков е роден на 22. 06. 1955 г. в Пазарджик. През 1974 г. завършва Средното художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. През 1980 г. завършва специалност „Скулптура” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
Професор е по скулптура във  Великотърновския университет и Националната художествена академия в София.
Стефан Лютаков работи във всички жанрове на монументалната и кавалетната скулптура, рисунка, инсталация, мултимедия. От 1982 г. досега има над 200 реализации, участия в колективни, специализирани, групови изложби, фестивали, биеналета и симпозиуми в България и чужбина – Япония, Китай, Египет, Франция, Полша, Италия, Германия, Румъния и др. 
Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина по значителни от които: Национална художествена галерия – София ( „Лично пристанище” ), 2005г.; Софийска градска художествена галерия, 1996 г.; Кунстферайн - Манхайм, Германия, 2000 г.; Културен център  “Витгенщайн” - Виена, 1988г. и др.
Получил е над десет по-значими награди като: Голямата награда за съвременно българско изкуство (скулптура) на М-тел за 2005 г.; Голямата награда за скулптура на Алианц – България за 2016 г.; Наградата за скулптура на СБХ на Осмата национална младежка изложба, София – 1990 г.; Наградата за скулптура в Международното биеналето на хумора и сатирата, Габрово – 1998 г.; Годишната награда на галерия „Ирида” за най добра изложба – 1997 г.; Награда на Фламандско-Българския форум за участие в изложбата ’’Изразяване на увреждането’’,   Националната галерия за чуждестранно изкуство – 1996 г. и др.
Негови творби са в постоянната колекция на НХА „Квадрат 500”; Арт – център „Юго Вутен”, Белгия; колекция “Петер Лудвиг”, Аахен – Германия; Галерия „Уни – арт” на Нов български университет; Софийска градска художествена галерия; Ателие – колекция Светлин Русев; колекции в САЩ, Франция, Швейцария, Полша, Австрия, Япония, Румъния, Германия; почти всички галерии в страната (Добрич, Монтана, Смолян, Велико Търново, Пазарджик, Търговище, Перник и др
Монументални творби на автора са експонирани трайно на открито в Япония - Сакурагава, Китай – Чанчун, Германия – Редницембах, Беринген, Сент Блазиен, Словакия - Вишне Ружбахи, Австрия -  Кайзерщайнбрух, Белгия – Геел, Румъния - Търгу Жиу, в България - Илинденци, Перник, София (Парк “Оборище”), Скулптурен парк на Министерството на външните работи, в Пазарджик, Сандански, Бургас, Раковски, Силистра, Велико Търново и др.


Тази страница е видяна: 1429

 Публикувано от: pamedia на Sunday 20 October 2019 - 15:45:53

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Проф. Стефан Лютаков - с изложба живопис и скулптура в града от неговото детство - Ветрен
Стефан Лютаков - с Регионална награда за скулптура от "Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика"
В галерия "Артфорум" се открива самостоятелна изложба на Стефан Лютов
Проф. Стефан Лютаков показва скулптури и рисунки в галерия „Боев“
Д’Нейчо откри самостоятелна изложба в галерия ИКАР
Васил Петров готви поредната си самостоятелна изложба в Арт галерия Боев
Леон Бабачев открива днес самостоятелна изложба с над сто творби във варненската галерия „Графит”
Арт галерия - Боев представя изложба на Любен Диманов
Арт галерия - Боев представя изложба живопис на Васил Петров
Арт галерия - Боев представя изложба живопис-графика на Стоимен СтоиловТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6482 сек., 1.5395 от тях за заявки.