RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
„Познавах ги“ на Георги К. Спасов - почит към пазарджишките творци и интелектуалци
georgi_k_spasov_poznavahgi5.jpg

Макар и на разстояние един от друг, спазвайки пандемичното изискване от 1,5 метра, събралите се снощи в Лапидариума на Историческия музей в Пазарджик бяха достатъчно близко и си бяха достатъчно близки, духовно близки, за да споделят това, което ги доведе – почитта към пазарджишките творци и дейци на културата, които вече не са между живите. А поводът беше най-новата книга на Георги К. Спасов „Познавах ги“.

Авторът започна представянето ѝ с цитат от стихотворението „Монолог“ на Стефан Йотов:


„И в забравата на дните бавно
ще потъва моето лице…“

Написани преди 40 години, тези стихове на Стефан Йотов са тъжно прозрение за времето на чезнещите спомени, на тихата и безпощадна забрава…за някога, за някои. Ето защо, струва ми се, трябва да се опитваме да си припомняме – не само заради нас самите, които също пътуваме към „забравата на дните“, а и заради повелята на паметта, без която сме никои – личности и събития, които може да не изглеждат значителни в талвега на времето, но са брънки от него, без които то не може да бъде напълно разбрано.

Георги К. Спасов сподели, че това усещане и този дълг са го водели към идеята за поредицата 12 очерци, писани в продължение на 6 месеца и публикувани в ПА медия периодично. Екипът ни му благодари за доверието и честта нашите читатели да бъдат сред първите, които имаха възможността да прочетат очерците преди издаването на самата книга. В нея са включени биографични очерци за Атанас Иванов, Георги Балабанов, Георги Стоянов-Бигор, Иван Виранов-Вихренски, Иван Енев, Иван Павлов, Константин Генчев, Петър Змийчаров, Стефан Димов, Стефан Йотов, Тодор Биков и Наум Лабковски. Всички те имат своя принос към духовното и културно извисяване на Пазарджик. „Това е книгата, която ми достави едно по-особено удовлетворение от писането“, сподели авторът.

Сред присъстващите на обявеното като среща-възпоменание културно събитие присъстваха съпругите на двама от творците, за които е писал авторът – Елена Енева и Нина Димова. Те с нескрито вълнение благодариха на Георги К. Спасов за уважението и почитта към близките им и въобще към творците и културните дейци. 

Нина Димова откри нещо символично в датата на представянето на книгата – един ден след 2 юни, когато почитаме паметта на загиналите за свободата на България и точно преди Задушница. „Задушница, както не само в Елин-Пелиновия разказ, е ден, в който си спомняме за мъртвите, но и ден, в който спасяваме душите на живите. В това книжно тяло, което днес държим в ръцете си, е облечен споменът за тях и днес е ден, в който можем да почетем тези, които са дали своя принос за развитието на града ни, посветили са своя интелектуален устрем, за да бъде градът ни по-успешен и по-културен. Затова съм благодарна на Георги К. Спасов, който ни даде възможност да си спомним за тези, които са допринесли за развитието на нашия град и най-вече за неговото духовно израстване“, сподели Нина Димова.

След като благодари на Община Пазарджик за подкрепата за издаването на книгата, Георги К. Спасов подари екземпляр от изданието на всички присъстващи.

georgi_k_spasov_poznavahgi.jpg

georgi_k_spasov_poznavahgi3.jpg
georgi_k_spasov_poznavahgi2.jpg

На снимката: Елена Енева чете стихотворение на своя съпруг


Нина Димова

На снимката: Нина Димова
Катя Бузник


Тази страница е видяна: 655

 Публикувано от: pamedia на Thursday 04 June 2020 - 09:38:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ:…И СЪМ ПОИСКАЛ ХЛЯБ! Георги БАЛАБАНОВ, 24.05.1929 – 12.01.2017
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: НАРЕКОХА МЕ ДИНОЗАВЪР НА СЕДМОТО ИЗКУСТВО Георги СТОЯНОВ – БИГОР, 30.11.1924 г. – 25.11.2014 г.
Георги К. Спасов - ПОЗНАВАХ ГИ:
Стефан ДИМОВ, ПРОВОКАТИВНИЯТ
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: АЗ НАИСТИНА ОЩЕ СЪМ ЖИВ! - Атанас ИВАНОВ
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: БЯХ СИГУРЕН, ЧЕ ЩЕ СЕ УДАВЯ - Петър ЗМИЙЧАРОВ
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: НА ДЛАНТА МИ ПЕСЪЧИНКА СВЕТИ - Иван ПАВЛОВ
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: АЗ ТРЪГВАМ С ВЯТЪРА И ПТИЦИТЕ - Иван Виранов – ВИХРЕНСКИ
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: КЪМ МЕНЕ БОГОВЕТЕ БЯХА БЛАГОСКЛОННИ - Иван ЕНЕВ
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: ДНЕВНИКЪТ НА САТИРИКА Стефан ЙОТОВ, 23.12.1929 - 16.10.2002 г.
Георги К. Спасов: ПОЗНАВАХ ГИ:
Тодор БИКОВ - ЧОВЕКЪТ Е ПТИЦА, КОЯТО ГОВОРИТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5932 сек., 1.4917 от тях за заявки.