RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Евтим Янев: Аз ще гласувам за този кредит, рядко го правя, но в случая не виждам друг начин да се гарантира изпълнението на рекултивацията на сметището
  

Пазарджик
Гласуването на най-важната точка на днешното заседание на ОбС-Пазарджик премина без дебати. Докладчикът Георги Гайдаров обясни, че в постоянните комисии  е имало подробни обсъждания и поясни, че внасянето на материала за тегленето на безлихвен кредит в размер на 2 млн. лв.  произтича: "от това, че ние трябва да отговорим на действията, които биха били предприети срещу нас по принудителното събиране на тази сума по така известния акт за установяване на тези публични вземания от страна на РИОСВ."

Своята позиция, както и в други заседания, а и по другите точки от днешния дневен ред,  изрази единствено съветникът от групата на ПП ГЕРБ Евтим Янев. От трибуната на местния парламент той заяви:

"Аз ще гласувам за този кредит, рядко го правя за задължения на Общината, но в случая не виждам друг начин да се гарантира изпълнението на рекултивацията на сметището. По-скоро бих искал да засегна въпроса  защо стигнахме до тук. Общината дължи 7 млн. и 800 хил. лева, които пак са нейни средства, но те трябва да бъдат отчислени в специална сметка на РИОСВ по Закона за управление на отпадъците, чл.64 и 60. От тях сме превели 800 хил. лева, остават дължими 7 млн. От тях 3 млн. и 900 хил. имаме акт за публични вземания. Този акт трябва да изпълним, за което и вземаме и кредита. Той е с лихва 600 хил. лева и стават 4 млн. и 400 хил. лева. Тези суми ще бъдат преведени  и те са по сметката на общината. Така ще се съберат 2 млн. и 800 хил. лева. Община Пазарджик за 2018 година няма вноска по заема, който рефинансирахме и по този начин се освобождават 2 млн. лв. И ако тя е в състояние да ги събере и да ги внесе, би могла да формира една сума от 5 млн. лева, с които да здопчне реална работа по рекултивация на сметището.
Какъв е парадоксът? Ние изплащаме тези суми, които тази година са  45 лв. на тон отпадък, докато не рекултивираме сметището. Когато рекултивираме сметището, тази сума няма да се отчислява. Така че ние изпадаме в един омагьосан кръг - дали да го направим по-бързо и да не дължим тези суми, защото за тях РИОСВ и не само е в състояние, но и е длъжно да наложи акт за държавни вземания. Така че неминуемо те ще бъдат взети от общината. И те ще бъдат точно за тази цел - има се предвид след  изграждането на нова клетка, старото сметище да не остане без лимит. Там има  изграждане на газоотводни инсталации, изграждане на предпазни диги и други съоръжения, които не са евтини. И е крайно необходимо, особено за Пазарджик, да бъде направено. Но лошото е, че съвместно с този проект, аз не виждам внесен  материал на Община Пазарджик с някаква програма и прогноза какво ще се стремим да правим и какво ще  набележим да свршим в близките години. Защото това в обозримо бъдеще не може да остане.  Най-малкото, защото и новата клетка е компрометирана по този начин. Така че, бих ви помолил и особено администрацията на Община Пазарджик да внесе програма за рекултивацията на сметището."

Решението бе прието с 30 гласа "ЗА", 6 "Против" и 3 "Въздържал се".


Тази страница е видяна: 14332

 Публикувано от: pamedia на Thursday 26 April 2018 - 23:04:19

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Евтим Янев: Ако постигнете цена като за другите паркинги, аз ще гласувам "ЗА" концесията
Евтим Янев за смисъла от данъчна ваканция
Евтим Янев е новият председател на Сдружението на предприемачите
Бюджет 2018 на Пазарджик беше приет със сериозна подкрепа от съветниците. Рекултивацията на сметището и LED улично осветление - част от дейностите
Евтим Янев предупреждава, че общинският дълг надхвърля с 2,6% законовия праг
Поздравление от инж. Евтим Янев, председател на Камарата на строителите - звено Пазарджик
Позицията на общинския съветник Евтим Янев по актуализацията на Бюджет 2020
Шест въпроса на Евтим Янев по предложението за по-високи местни данъци
С промяна в наредба Евтим Янев предлага по-ниски такси за одобряване на проекти
Евтим Янев и Тодор Георгиев бяха единствените участници в общественото обсъждане на бюджетаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4799 сек., 1.3625 от тях за заявки.