RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Евтим Янев за смисъла от данъчна ваканция
Евтим ЯневОбщинският съветник Евтим Янев в писмо до медиите изпрати направените от него разчети за смисъла от данъчна ваканция за местните данъци и такси в Пазарджик. Според него това е най-разумното решение, с което да се осигурят достатъчно приходи в бюджет 2016. Днес на заседание на Общинския съвет ще бъде дискутирано предложението на кмета на Пазарджик Тодор Попов за увеличение на местните данъци и такси, в отговор на което са изчисленията на Евтим Янев, които ПАмедия публикува:                     Какво стана ясно от провелата се досега дискусия по намеренията за повишаване
                     на данък недвижими имоти и превозни средства в Община Пазарджик


  
1. По отношение несъбрани налози за предходните години  от представените справки от Отдел местни данъци и такси  е видно , че през годините  почвайки от 15050 лв. неиздължени задължения  за 2005 г. и стигайки до 357 345 лв. за 2014 г. общо неиздължени задължения на жителите на общината , които са декларирали собствеността на жилищните си имот са в размер на 1 157 030 лв. , които по данни на отдела са установени с актове и давността им е прекъсната.

         Какво би трябвало обаче още да се направи , за да се гарантира справедливост и всеобхватност по отношение на данъчната тежест на общността.
                       - По селата , където това е по лесно и обозримо да се разпечатат по адреси и собственици декларираните имоти , да се  опишат наличните собствености и установят недекларираните такива . Тези от тях , които попадат в графата незаконно строителство да се установят дали са допустими за получаване на удостоверения за търпимост и да се пристъпи към установяване на реалните данъчни задължения на жителите .
                         - В гр. Пазарджик подобна проверка би трябвало да се осъществи от администрацията на Общината , ситуирана в гр. Пазарджик улица по улица , блок по блок .

2.            От получените данни за  данъчната оценка на жилищата по райони и населени места и съобразно данъчните им оценки какъв е  налога за данък сгради  прави впечатление фрапиращата разлика в данъчните оценки на жилищата в отделните райони. И докато това по отношение данъка за недвижимите имоти отразява реалността по отношение ценноста на жилището ,то за нуждите на такса смет изобщо не върши никаква работи .  Не вярвам ,че има човек , който наистина смята , че с дължимите 4,73 лв. годишно за сграда 60 м.кв. в с. Сбор ,Хаджиево , Пищигово или Цар Асен  може да разчита , че ще бъде изхвърлян боклука му и почиствани публичните собствености в селото . В други общини ,където има подобен проблем облога за такса смет е диференциран с по-голями стойности за по-ниските данъчни оценки така ,че да се постигне поне донякъде справедливост и равнопоставеност. В тази връзка е належаща редукция на промилите по населени места за облатане с такса битови отпадъци ,  разбира се след сериозен обзор и анализ .  Илюстрация на това твърдение е приложената таблица за данъчните облози и данъчните оценки по населени места , предоставена от Отдел местни данъци и такси. Още повече ,че това действие ще тушира шока , който ни очаква през 2017 г. когато ще се въведе реално принципа „ замърсителя плаща“ и няма да има възможност за начисляване такса битови отпадъци на база данъчна оценка , а примерно може да бъде на жител , което ще рече , че облога ако е справедлив и при изготвената план сметка от общината за необходимите разходи за сметосъбиране и сметоизвозване от         7 256 140 лв. на човек облога би бил 60 лв. за година. Сравнете тази цифра с това , което плащате в момента и ще установите дали плащате повече или по-малко. Тогава и ще стане актуален и остро зададен въпросът дали 7 256 140 лв. са многто или малко .

3. По отношение броя на  превозните средства в общината установихме ,че при синхронизацията на база данни на КАТ ,  Министерството на финансите и Общината са установени 15 000 недекларирани автомобила , които са регистрирани в КАТ и са били в движение . С тях общият брой на леките автомобили в Общината става 36 187 , или до синхронизацията данък са плащали 21187 автомобила  , тоест само 58 % от всички автомобили  , което ще рече ,че ако данъка се събере от всички , а това е възможно след като без платен данък не можеш да минеш преглед и съответно да си в движение той би бил приход в размер доста по-голям от очакваният от увеличението и то без да се нарушава усещането за справедливост.

4. Мерките ,  предприети от  общинската администрация по отношение на недекларирани  , но обитавани сгради , колко са те и какъв е резерва за приходите от данък сгради за общината ако се обхванат всички постройки , независимо от статута им са крайно незадоволителни , като оправданието е ,че този проблем е за цялата страна и е много трудно установяването на обитаемостта на сградата . През годините са установени 212 лица ,неподали декларации по чл. 14 ,ал.1 от ЗМДТ  и  592 юридически лица . В същото време много от тези сгради имат партиди за ток и вода и история в енергоснабдителните и водоснабдителни дружества .

         Наистина след проведините диспути и пряк контакт с отдел местни данъци и такси е видно , че доста е направено през последните три години за установяване със съответните актове на данъчните задължения и  прекратяване на възможностите за минаване в давност . Остава организирането на вземанията със съдия изпълнител , което обаче ще натовари допълнително длъжниците с немалка сума за разходите на изпълнителя.  Затова най разумното решение е общинската администрация да се откаже от намерението за 2016 г. да вдига данъчните тежести , а да пристъпи към организирането на ограничена данъчна ваканция за длъжниците с която да ги освободи за срок примерно от три месеца от дължимата лихва при заплащане на всички задължения . Понеже има и задължения чак от 2005 г. лихвата е доста значителна сума. Така общо дължимите 7 338 413 лв. без лихвите дори да се съберат на 50 % пак ще са повече от евентуалният приход при увеличение на данъците.


Тази страница е видяна: 1281

 Публикувано от: pamedia на Thursday 17 December 2015 - 11:43:33

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Евтим Янев е новият председател на Сдружението на предприемачите
При обявената данъчна ваканция се приспада от главницата размерът на дължимата лихва
Евтим Янев предупреждава, че общинският дълг надхвърля с 2,6% законовия праг
Поздравление от инж. Евтим Янев, председател на Камарата на строителите - звено Пазарджик
Позицията на общинския съветник Евтим Янев по актуализацията на Бюджет 2020
Шест въпроса на Евтим Янев по предложението за по-високи местни данъци
С промяна в наредба Евтим Янев предлага по-ниски такси за одобряване на проекти
До 30 март е в сила данъчна ваканция за натрупаните лихви по неплатени местни данъци и такси
Евтим Янев и Тодор Георгиев бяха единствените участници в общественото обсъждане на бюджета
Евтим Янев: Крайно време е надуването на балона с актуализираните отчети да бъде преустановеноТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6912 сек., 1.5830 от тях за заявки.