Новина: Евтим Янев: Аз ще гласувам за този кредит, рядко го правя, но в случая не виждам друг начин да се гарантира изпълнението на рекултивацията на сметището
(Категория: Политика)
Публикувано от pamedia
Thursday 26 April 2018 - 23:04:19

  

Пазарджик


Гласуването на най-важната точка на днешното заседание на ОбС-Пазарджик премина без дебати. Докладчикът Георги Гайдаров обясни, че в постоянните комисии  е имало подробни обсъждания и поясни, че внасянето на материала за тегленето на безлихвен кредит в размер на 2 млн. лв.  произтича: "от това, че ние трябва да отговорим на действията, които биха били предприети срещу нас по принудителното събиране на тази сума по така известния акт за установяване на тези публични вземания от страна на РИОСВ."

Своята позиция, както и в други заседания, а и по другите точки от днешния дневен ред,  изрази единствено съветникът от групата на ПП ГЕРБ Евтим Янев. От трибуната на местния парламент той заяви:

"Аз ще гласувам за този кредит, рядко го правя за задължения на Общината, но в случая не виждам друг начин да се гарантира изпълнението на рекултивацията на сметището. По-скоро бих искал да засегна въпроса  защо стигнахме до тук. Общината дължи 7 млн. и 800 хил. лева, които пак са нейни средства, но те трябва да бъдат отчислени в специална сметка на РИОСВ по Закона за управление на отпадъците, чл.64 и 60. От тях сме превели 800 хил. лева, остават дължими 7 млн. От тях 3 млн. и 900 хил. имаме акт за публични вземания. Този акт трябва да изпълним, за което и вземаме и кредита. Той е с лихва 600 хил. лева и стават 4 млн. и 400 хил. лева. Тези суми ще бъдат преведени  и те са по сметката на общината. Така ще се съберат 2 млн. и 800 хил. лева. Община Пазарджик за 2018 година няма вноска по заема, който рефинансирахме и по този начин се освобождават 2 млн. лв. И ако тя е в състояние да ги събере и да ги внесе, би могла да формира една сума от 5 млн. лева, с които да здопчне реална работа по рекултивация на сметището.
Какъв е парадоксът? Ние изплащаме тези суми, които тази година са  45 лв. на тон отпадък, докато не рекултивираме сметището. Когато рекултивираме сметището, тази сума няма да се отчислява. Така че ние изпадаме в един омагьосан кръг - дали да го направим по-бързо и да не дължим тези суми, защото за тях РИОСВ и не само е в състояние, но и е длъжно да наложи акт за държавни вземания. Така че неминуемо те ще бъдат взети от общината. И те ще бъдат точно за тази цел - има се предвид след  изграждането на нова клетка, старото сметище да не остане без лимит. Там има  изграждане на газоотводни инсталации, изграждане на предпазни диги и други съоръжения, които не са евтини. И е крайно необходимо, особено за Пазарджик, да бъде направено. Но лошото е, че съвместно с този проект, аз не виждам внесен  материал на Община Пазарджик с някаква програма и прогноза какво ще се стремим да правим и какво ще  набележим да свршим в близките години. Защото това в обозримо бъдеще не може да остане.  Най-малкото, защото и новата клетка е компрометирана по този начин. Така че, бих ви помолил и особено администрацията на Община Пазарджик да внесе програма за рекултивацията на сметището."

Решението бе прието с 30 гласа "ЗА", 6 "Против" и 3 "Въздържал се".Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.16129 )


Време за изпълнение: 0.0450 сек., 0.0119 от тях за заявки.