RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Арх. Сарамбелиев: Един град е град благодарение на паузите между сградите

Арх. Сарамбелиев

Арх. Георги Сарамбелиев - един от тримата удостоени днес със званието Почетен гражданин на Пазарджик, се обърна към общинските съветници с поздрав по повод Празника на Пазарджик, с благодарност за отличието и с  "подадена ръка", както той самият се изрази:


"За мен архитектурата не е толкова външния образ на сградата, колкото сградата като отношение към околната среда. Тоест, искам да кажа, че  една сграда личи от нейната пиецета или площада пред нея, един град е град благодарение на паузите, които са между сградите - на пространствата - площади, улици, пешеходни зони. И докато сградата е обект творчески, индивидуален, то тези така наречени паузи са ваши, дами и господа. В тези пространства властта има повече значение от архитекта.

Това признание го приемам като подадена ръка - Ваше дело и дело на архитектурата е, заедно да направим хармония между това, което се строи и това, което е между сградите - с повече открити пространства, с повече свободна площ. Дълбоко убеден съм, че колкото повече отиваме към центъра, толкова повече колите трябва да намаляват и в един момент съвсем да изчезнат".

Това каза арх. Сарамбелиев пред съветниците. Той благодари на Дружеството на журналистите за номинацията, като заяви, че не е изненадан, че е номиниран от журналисти, защото дълги години медиите отразяват активно Годишния преглед на архитектите и познават добре тяхната работа.

Арх. Сарамбелиев

По проекти на арх. Сарамбелиев са изградени редица знакови сгради в Пазарджик и общината, някои от тях придобили и символно значение. По негов проект е изградена най-високата и най-голяма сграда  в Пазарджик – днес тя е символ на местното самоуправление и дом на Общината. Негови проекти са предоставяни като дарения на обществени и религиозни организации – по този начин своя проект получава и Арменският апостолически храм „Сурп Степанос“ в Пазарджик. Арх. Сарамбелиев е доайен на Пазарджишката архитектурна колегия, а  дълъгият му творчески път продължава да впечатлява със създаваното от него. На 18 април в Централния дом на архитекта в София на ул."Кракра" 11 бе открита негова Юбилейна изложба, която се предвижда през лятото да  бъде експонирана и в Пазарджик.

Тази страница е видяна: 2270

 Публикувано от: pamedia на Friday 19 May 2017 - 16:41:54

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Ще стане ли Пазарджик модерен и богат град след изборите? ( или какво е общото между Берлин и нашия град )
Георги К. Спасов
ПАМЕТТА НА ЕДИН ГРАД - Константин ГЕНЧЕВ
Голфът – още един спорт в порфолиото на Пазарджик като европейски град на спорта
Тодор Попов: До 4 години нито един град от мащабите на Пазарджик няма да има спортна база като нашата
Балада за тъжния град
60 години ПГСА – град Пазарджик
Велинград не иска да е град на рудодобива
Велинград ще си сътрудничи с кувейтски град
Град мой любим!
(Празнични размисли)
Именикът, който поздрави цял градТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5329 сек., 1.4365 от тях за заявки.