RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Паметник на Атанас Буров ще издигне Сдружението на предприемачите в Пазарджик

паметник на БуровПаметник на финансиста и общественик Атанас Буров ще изгради в Пазарджик Сдружението на предприемачите. По идеята се работи от  половин година, съобщи на пресконференция председателят на сдружението Нишан Бъздигян. Паметникът ще бъде издигнат в градинката на кръстовището между ул. „Екзарх Йосиф” и бул. „България”.
Изграждането на паметника е в изпълнение на нашата цел да обединяваме  местния бизнес около благотворителни каузи и за облагородяването на града ни, сподели Нишан Бъздигян.

БуровЧленовете на сдружението очакват подкрепа за идеята си от фондация „Атанас Буров”, както и от местните банки и фирми. Със събраните средства ще бъдат положени основите на фондация за подкрепа на даровити деца в различни области, включително математиката, банковото дело, мениджмънта, предприемачеството.
"Сдружението, като най-голямата работодателска местна организация може и сама да се справи с реализирането на тази инициатива, но нашата цел е да приобщим към нея повече хора и организации. Очакваме нашето решение за построяване на паметника да бъде подкрепено от банките, още повече част от банките гледат именно към тази градинка, в която ще е паметника. Вече имаме подкрепата на Община Пазарджик и лично на кмета Тодор Попов, който пое ангажимент за благоустрояването на площта край паметника, а също и ще участва в изграждането на монумента. Надяваме се идеите ни да получат подкрепа и от други бизнесмени, които не са членове на сдружението", посочи Нишан Бъздигян. Имената на дарителите на суми над 1000 лв. ще бъдат изписани на монумента, чието изграждане се очаква да приключи през април 2013 г.
"Атанас Буров е актуален и днес с трайните си убеждения на демократ и патриот. Сред най-съзидателните идеи на Атанас Буров съвременниците и последователите му посочват идеите за ролята на предприемачеството в съвременното общество, за акционерната форма на сдружаване, за ролята на държавата в подкрепа на капитала. И не на последно място, паметникът ще е на Атанас Буров, защото тук, в пазарджишкия затвор приключва житейския му път. Усещането ни е, че за обществения си принос, за успехите си на индустриалец, банкер, политик и държавник той не е получил обществено признание. Да, 20-годишната му присъда от 1952 г за това, че е ръководител на подготвян преврат, е отменена през 1992 г от Върховния съд, но това е само реабилитация в правен аспект". Така заместник-председателят Сергей Темелков мотивира решението на предприемачите да построят паметник на Буров.
Автор на проекта е Леон Бабачев. "Задачата пред мен беше да предложа нещо оригинално и различно от досега правеното за Буров. Идеята ми беше да има една сериозна фигура, защото Буров е такъв – бил е мъдър и човек на висота. В същото време в тази градинка има чешма и така се роди идеята за водата, която да е близо до неговия паметник, защото водата по принцип е най-близо до хората", заяви авторът на проекта за паметник. Леон Бабачев е избрал да пресъздаде Буров във времето, когато е бил в разцвета на силите си. Композицията ще е съчетание на фигурата на Буров и съвременен елемент – водното огледало, образувано от пет риолитни паралелепипеди, подредени в нарастваща височина, по които ще се стича вода. Търсена е символиката на водата и фигурите с тяхното нарастване. Самата фигура ще бъде от бронз, по размер близо до реалния човешки ръст.
Решението за оформлението около паметника и градинката ще е работа на архитектите, и, както беше подчертано, кметът на Пазарджик и главният архитект са поели ангажимент до пролетта мястото да получи различен облик.

burov3.jpgТази страница е видяна: 1849

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 02 October 2012 - 14:31:11

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В Пазарджик беше открит паметник на Атанас Буров /видео/
На 18 ноември в Пазарджик ще бъде открит паметник на Атанас Буров
БСК награди Сдружението на предприемачите в Пазарджик
Дарение от кампанията на Сдружението на предприемачите за 4 здравни заведения в Пазарджик
Иван Неделчев е новият председател на Сдружението на предприемачите в Пазарджик
Сдружението на предприемачите в Пазарджик изпрати с тир помощи за Мизия /видео/
Фондация на Сдружението на предприемачите ще подпомага талантливи деца от Пазарджик
Фондацията на Сдружението на предприемачите в Пазарджик отново награди талантливи деца
Сдружението на предприемачите в Пазарджик връчи годишните си бизнес награди за 2019 г.
Предприемач на годината и три други бизнес награди връчи Сдружението на предприемачите в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6380 сек., 1.5492 от тях за заявки.