RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
През лятото Инспекцията по труда приоритетно ще проверява за наемането на непълнолетни

  По вече установена традиция в летния период от началото на месец юни до края на месец август дирекция „Инспекция по труда” приоритетно извършва проверки по спазване разпоредбите на Кодекса на труда, закрилящи труда на лицата под 18 години, на помня директорът на Инспекцията Мария Пъпанова. 
Проверяват се работодателите, поискали разрешения за наемане на непълнолетни, както и такива, на които е отказано издаването на разрешение; работодатели, за които в миналото са установени нарушения във връзка с полагане на труд от непълнолетни, както и работодатели, срещу които са постъпили сигнали за допуснати нарушения на трудовото законодателство, и по-специално на нормите, закрилящи труда на лицата до 18 г.
За периода от месец януари 2012 г. до месец май 2012 г. са поискани и дадени общо 11 разрешения за работа на непълнолетни лица. За същия период на 2011 год. са поискани 11 и дадени 9 разрешения. Най-много са поисканите и дадени разрешения в икономически дейности: „Ресторантьорство” ; „Хотелиерство” и „Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих”.
Най – често срещаните нарушения при осъществяване на трудовите правоотношения на непълнолетните лица са наемане на работа без получено предварително разрешение от Инспекцията по труда; не сключване на трудов договор; приемане на работа без извършен предварителен медицински преглед; без дадено заключение от Службата по трудова медицина за годност за изпълняване на възложената работа и с платения годишен отпуск, който се уговаря в по-малък размер от допустимия по закон.
От Дирекция „Инспекция по труда” през 2011 г. са констатирани общо 7  нарушения на правните норми, закрилящи труда на непълнолетните и са съставени 4 акта на работодатели за установени 2 случая на наемане на работа на лице до 18 години без получено предварително разрешение от Инспекцията по труда, едно нарушение свързано с работа на непълнолетно лице, несъответстваща на даденото разрешение и едно нарушение на забраните за полагане на нощен труд от непълнолетно лице. 
Тази страница е видяна: 1205

 Публикувано от: pamedia на Monday 11 June 2012 - 18:40:32

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
И автосервизите влизат в приоритетите на Инспекцията по труда през 2020 г. за превенция на недекларирания труд
Инспекцията по труда е констатирала 8064 нарушения в областта през миналата година, средният размер на глобата е 682 лв.
22 нощни проверки, отчете Инспекцията по труда
Инспекцията по труда гостува в Пещера по повод 110 години от създаването и
Приоритет на Инспекцията по труда са проверките за забавени трудови възнаграждения
Средно 1114 лв. е размерът на наложените глоби от Инспекцията по труда
В Инспекцията по труда са подадени 770 декларации и 2250 уведомления, срокът е удължен до 2 май
Инспекцията по труда организира консултации за предстоящи проверки в селското стопанство
Инспекцията по труда предупреждава работодателите: Празничният за Пазарджик 21 май е неработен за всички
Близо 5 милиона лева за заплати са изплатени след проверка на Инспекцията по трудаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5088 сек., 1.4113 от тях за заявки.