RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Средно 1114 лв. е размерът на наложените глоби от Инспекцията по труда

От началото на 2012 година инспекторите от Дирекция "Инспекция по труда" Пазарджик са съставили 56 акта за установяване на административни нарушения, като 95% от тях са за нарушение на нормите, регламентиращи трудовите правоотношения, шест от които са за неизпълнени предписания, както и два акт на работодатели за пречка на контролен орган да изпълни служебните си задължения. Влезлите в законна сила 77 бр. наказателни постановления са на обща стойност 88 050 лв., като средния размер на глобата е 1144 лв., уточнява в отчета си  за периода директорът на Инспекцията инж. Мария Пъпанова.
Общо извършените проверки от началото на годината за спазване на трудовото законодателство са 300.
Проверени са 275 предприятия с нает персонал от 10 060 работници и служители. За първи път са посетени 72 предприятия. Преобладават проверките в предприятия с до 50 човека нает персонал. Извършени са 25 съвместни проверки с други контролни органи – МВР, НАП, НОИ, АЗ и др.
Констатирани са 1485 нарушения, по Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ) – общо 859 бр., а по трудово-правните отношения (ТПО) – общо 615 нарушения, като от тях най-много 129 бр. са по заплащането на труда, 93 бр. – по възникване трудовите правоотношения и 83 бр. за нарушения по работното време. Най-често констатирани нарушения по заплащането на труда и работа без сключени писмени договори са констатирани в отраслите „Търговия на дребно”, „Производство на облекло” и „Ресторантьорство”.
Издадени са 1440 задължителни за изпълнение предписания, спрени от експлоатация са 3 машини и съоръжения, отстранени от работа са 16 работници - не инструктирани или без необходимата квалификация и правоспособност и са предписани 3 специални режима на работа.
Продължава практиката хора да се наемат на работа по граждански договори, вместо по трудови, а сключените такива не се регистрират в задължителния 3-дневен срок в Териториалната дирекция на НАП. За двата месеца на годината са регистрирани 11 случая на наемане на работници без трудови договори и 14 случая на допускане до работа без преди това да е регистриран трудов договор в ТД на НАП, за което на работодателите са съставени актове за административни нарушения.
Нараства броя на постъпилите искания и сигнали - 89 бр. в сравнение с 69 през същия период на миналата година. Най-често Инспекцията е сезирана за забавяне изплащането на трудовите възнаграждения, възнаграждения за нощен труд и труд по време на официални празници, работа без сключен писмен трудов договор, не изплащане на дължимите обезщетения или не оформяне и предоставяне необходимите документи при прекратяване на трудовите правоотношения.
 Извършени са 65 инспекции във вече проверявани фирми във връзка с контрол по изпълнението на приложените принудителни административни мерки, 3 проверки в рискови предприятия и дейности подлежащи на периодичен контрол и 4 проверки по повод разследване на трудови злополуки. През периода са дадени 809 консултации. В резултат активната намеса на Инспекцията от началото на годината са изплатени забавени трудови възнаграждения на работещи в размер на 151 932 лв.
Тази страница е видяна: 1211

 Публикувано от: pamedia на Monday 05 March 2012 - 11:58:20

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
22 нощни проверки, отчете Инспекцията по труда
Инспекцията по труда гостува в Пещера по повод 110 години от създаването и
Приоритет на Инспекцията по труда са проверките за забавени трудови възнаграждения
В Инспекцията по труда са подадени 770 декларации и 2250 уведомления, срокът е удължен до 2 май
Инспекцията по труда организира консултации за предстоящи проверки в селското стопанство
Инспекцията по труда предупреждава работодателите: Празничният за Пазарджик 21 май е неработен за всички
През лятото Инспекцията по труда приоритетно ще проверява за наемането на непълнолетни
Близо 5 милиона лева за заплати са изплатени след проверка на Инспекцията по труда
Инспекцията по труда кани работодателите да участват в конкурс за здравословни работни места
Инспекцията по труда настойчиво призовава работодателите да се съобразят с високите летни температуриТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.3962 сек., 1.3290 от тях за заявки.