RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Приоритет на Инспекцията по труда са проверките за забавени трудови възнаграждения

Една от основните приоритетни задачи пред Инспекцията е извършване на проверки за забавени трудови възнаграждения, отбелязва в отчета си за първите 3 месеца на 2012 г. директорът на Областната инспекция по труда инж.Мария Пъпанова.
В резултат на контролната дейност и активната намеса на Инспекцията през тримесечието са изплатени забавени трудови възнаграждения на работници и служители в размер на 160 000 лв.
Сред приоритетните задачи са и издаване на задължителни предписания с кратки срокове за изпълнение, навременен последващ контрол за изпълнение на предписанията и своевременно търсене на административно-наказателна отговорност за нарушения на трудовото законодателство от работодателите.
От началото на 2012 година Дирекция "Инспекция по труда" Пазарджик е извършила 457 проверки по спазване на трудовото законодателство.
Проверени са 412 предприятия с нает персонал от 13 391 работници и служители. За първи път са посетени 103 предприятия. Извършени са 37 съвместни проверки с други контролни органи – МВР, НАП, НОИ, АЗ и др.
При проверките през първото тримесечие на годината са констатирани 2370 нарушения, като 1402 от тях са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, 954 нарушения по Кодекса на труда, две по ЗНЗ и 12 нарушения по ЗДСл.
При извършените проверки са предприети 2335 принудителни административни мерки, дадени са 2293 задължителни за изпълнение предписания, спрени от експлоатация са три машини и един участък, отстранени от работа 22 работници – неинструктирани по безопасност и здраве при работа или без необходимата правоспособност и квалификация и са предписани три специални режима на работа. Подаден е един сигнал до прокуратурата за работа на непълнолетен без разрешение от инспекцията във фирма от гр. Септември.
През отчетния период са съставени 94 акта за установяване на административни нарушения, 91 от които за нарушения на нормите регламентиращи трудовите правоотношения, два акта по ЗЗБУТ и един за пречка на контролен орган. Влезлите в законна сила 126 бр. наказателни постановления са на обща стойност 176 300 лв., като средния размер на глобата е 1400 лв.
Съставените актове по трудови правоотношения /ТПО/ са най-често за констатирани нарушения по заплащането на труда - забавени трудови възнаграждения, по възникването на трудови правоотношения – работа без трудови договори, неизпълнени предписания, непредставяне на документи при прекратяване на ТПО и др.
Продължава практиката хора да се наемат на работа по граждански договори, вместо по трудови, а сключените такива да не се регистрират в задължителния 3-дневен срок в Териториалната дирекция на НАП. През тримесечието са регистрирани 10 случая на наемане на работници без трудови договори и 22 случая на допускане до работа без да е регистриран трудовия договор в ТД на НАП, за което на работодателите са съставени актове за административни нарушения.
Съставените актове по Закона за здравословни и безопасни условия на труд /ЗБУТ/ са най-често за липса на изискваща се документация, инструктаж и обучение, неизпълнени предписания от предишни проверки, нарушения по вътрешно нормативни актове и др.
През периода са решени 98 искания и сигнали на работници и служители, като най-често инспекцията е сезирана за забавяне изплащането на трудовите възнаграждения, работа без сключен писмен трудов договор, неизплащане на дължимите обезщетения или неоформяне и предоставяне  необходимите документи при прекратяване на трудовите правоотношения.
Извършени са 91 инспекции във вече проверявани фирми, при които са съставени 20 акта за неизпълнени предписания, 5 проверки в рискови предприятия и дейности, подлежащи на периодичен контрол и 4 проверки по повод разследване  на трудови злополуки. Тази страница е видяна: 1228

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 11 April 2012 - 11:30:35

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Приоритет на трудовите инспектори ще са проверките за забавени трудови възнаграждения
Приоритет на проверките на РИОСВ-Пазарджик през август е било изпълнението на дадени предписания
22 нощни проверки, отчете Инспекцията по труда
Ръст на проверките с 15% отчита ИА ГИТ благодарение на проект „Подобряване контрола на труда“
Инспекцията по труда гостува в Пещера по повод 110 години от създаването и
Средно 1114 лв. е размерът на наложените глоби от Инспекцията по труда
В Инспекцията по труда са подадени 770 декларации и 2250 уведомления, срокът е удължен до 2 май
Инспекцията по труда организира консултации за предстоящи проверки в селското стопанство
Инспекцията по труда предупреждава работодателите: Празничният за Пазарджик 21 май е неработен за всички
През лятото Инспекцията по труда приоритетно ще проверява за наемането на непълнолетниТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2390 сек., 1.1880 от тях за заявки.