RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Инспекцията по труда предупреждава работодателите: Празничният за Пазарджик 21 май е неработен за всички
Пазарджик

Решението на общинския съвет за обявяване на 21 май за празничен и неприсъствен ден важи за всички работници и служителите, които работят на територията на община Пазарджик. Т.е. те не би трябвало да полагат труд на този ден, ако са на подневно отчитане на работното време или на ненормиран работен ден, съобщиха от Инспекцията по труда в Пазарджик.

Ако по някаква причина им се налага да работят в тези дни, например трябва да бъдат осигурени дежурни работници или служители, полагането на труд от тях трябва да бъде оформено със заповед от работодателя или от органа по назначение. В тези случаи работещите трябва да получат 75% увеличение на възнаграждението си за работата през този ден, тъй като положеният в почивен ден труд винаги е извънреден за работници и служители, чието работно време се отчита подневно. Според Кодекса на труда извънредният труд, положен в почивен, респективно неприсъствен ден, трябва да бъде заплатен със 75% увеличение. Друго увеличение на надницата в тези дни не е предвидено.

По-различно е заплащането на работници и служители, които работят в условията на сумирано отчитане на работното време. Ако по график те трябва да работят в почивния, съответно в неприсъствения ден, увеличение на възнаграждението не е предвидено. При тях положеният извънреден труд винаги се заплаща с 50% увеличение, но едва в края на периода, за който е въведено сумираното отчитане на работното време и само ако бъде отчетен извънреден труд. При законосъобразно изготвени графици би трябвало такъв да не се полага.

За да се спази законът, инспекторите по труда от дирекцията в Пазарджик също ще почиват. Ще има служители на разположение, за да има готовност за реагиране при необходимост.

Трябва да се има предвид, че проблемите, свързани с полагането на труд в празнични и почивни дни, са свързани най-вече със заплащането на труда, което се установява на по-късен етап – при начисляването на възнагражденията. В този смисъл работници и служители, които считат, че са били ощетени, могат да подадат сигнал в Инспекцията и контролните органи ще извършат проверка. 


Тази страница е видяна: 14282

 Публикувано от: pamedia на Friday 18 May 2018 - 16:20:22

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Инспекцията по труда кани работодателите да участват в конкурс за здравословни работни места
Инспекцията по труда настойчиво призовава работодателите да се съобразят с високите летни температури
„Инспекцията по труда” напомня, че работодателите имат право да променят работното време в екстремни условия
Виадуктът на 63-ти километър на магистралата взе жертва,екипи на Инспекцията по труда и полицията в Пазарджик разследват причините
Бюрото по труда в Пазарджик уведомява работодателите, че разполага с финансови средства по програми и насърчителни мерки
22 нощни проверки, отчете Инспекцията по труда
Инспекцията по труда гостува в Пещера по повод 110 години от създаването и
Приоритет на Инспекцията по труда са проверките за забавени трудови възнаграждения
Средно 1114 лв. е размерът на наложените глоби от Инспекцията по труда
В Инспекцията по труда са подадени 770 декларации и 2250 уведомления, срокът е удължен до 2 майТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.4985 сек., 2.4116 от тях за заявки.