RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Т. Попов: Искаме Пазарджик да стане център на изнесено обучение към Пловдивския медицински университет
Пазарджик
„Днес поставяме началото на един процес, в резултат на който ще се опитаме да направим Пазарджик отново средище за обучението на такъв тип специалисти, от които има безкрайна нужда нашата здравна система, а това са медицински сестри, акушери и лаборанти“, съобщи кметът Тодор Попов.
„Всички виждаме, че на трудовия пазар броят на тези специалисти в България е твърде ограничен. Без достатъчна обезпеченост от тях в здравната система ще настъпят  неприятни сътресения.
Затова ние проведохме разговори с ректорите на няколко университета, в това число и на Пловдивския медицински университет. С промените на Закона за висшето образование  разкриването на филиали вече е доста трудно, а на нов университет - невъзможно, с оглед на това, че доста станаха висшите учебни заведения в България.
Единственият начин е да се опитаме тук да направим нещо различно, което да обедини всички интереси. Интересът на университета - да има повече студенти, интересът на пазара - да има повече такъв тип специалисти и интересът на нашия град - да предостави база, която да бъде достатъчна адекватна за този тип обучение. Както материална, по отношение пребиваването на тези хора, така и реалната практическа база за обучение“, посочи Тодор Попов.
Много се радвам, че проф. Николаков, който има и сантимент към Пазарджик освен всичко друго, а и който е изключителeн специалист, прие да бъде консултант на тази презентация, която ще направим до университета в Пловдив, за да може следващата година те да заявят по-голям прием. Освен това предложение, което е подготвено като задълбочена аргументация защо ние искаме това да се случи, ние ще предоставим още две неща, които са важни за вземане на решението от страна на нашите партньори от Пловдив. Ние ще им дадем актуална информация за базата, с която разполагаме, като капацитет - къде могат да пребиват, къде могат да бъдат обучавани теоретично, а и да преспиват. Това ще бъде още един аргумент от финансова гледна точка по отношение на бъдещите желаещи. Те могат пак да си учат в Пловдив, но да пребивават в Пазарджик и да спестят разходи. Ние ще предоставим базата на символични цени, за да привлечем тези хора тук. Очаквам значителен интерес от младите хора в общините Пещера, Велинград и Сърница. Това е вечна професия, от която винаги ще има нужда, а образованието за нея тук ще бъде нискоразходно.
„Цифрите, които са неумолим аргумент, при едно такова начинание не са добри.“, отбеляза от своя страна проф. Николаков. „В момента в България на един лекар се падат 0.9 медицински сестри, а европейската норма е 1.5. В това отношение Пазарджишкият здравен регион също не прави изключение. Това показва, че необходимостта от един по-разширен прием за медицински сестри е  крещяща. Във възрастово отношение нещата също не са добре. Около 45% от медицинските сестри са на възраст над 55 години, това означава, че след няколко години ще останем изобщо без медицински сестри. Затова подобно изнесено обучение ще е от голяма полза. През 7-и и 8-и семестър те трябва да придобият практически знания и това трябва да стане тук, защото в лицето на МБАЛ-Пазарджик, болница "Здраве" и не на последно място на болница "Хигия" ще имат една солидна база за успешен старт. За това ще е необходима съвременна аргументация, за да се излезе от дисбаланса на т.нар. лабилна толерантност и да се пристъпи към практически действия.“, обясни проф. Николаков, който е изготвил предложението от името на кмета на Пазарджик до ректора на Пловдивския университет проф. Марияна Мурджева.
Община Пазарджик е поела ангажимента да направи анализ на ситуацията и предостави всички данни: с какъв капацитет разполага като леглова и обучителна база, с какъв капацитет разполагат  болниците  за обучение на този тип специалисти. И какво още може да направи, за да стане Пазарджик център на т. нар. изнесено обучение към Пловдивския медицински университет. Подкрепа за инициативата са заявили и частни лечебни заведения. Ще бъдат издирени и завършилите здравен мениджмънт медицински специалисти, които могат да водят обучителна дейност, за да се включат като преподаватели на място.
"Идеята е още следващата година да приемем  първия етап от това обучение, с което отговаряме и на обществените  потребности и на нашите обещания“, сподели кметът на Пазарджик. „А така ще натоварим максимално и базата, с която разполагаме от стария учителски институт. Но, най-важното - имаме и болници, в които може да се провежда практическото обучение. И държавната болница, и болница "Здраве", и болница "Хигия" заявиха желание за подкрепа на тази инициатива и активно включване в този процес“, поясни още Попов.
„В момента тече  проучване, което сме координирали с началника на РУ на МОН г-жа Кайтазова. То се провежда във всички училища с горен курс на обучение в областта, като целта е да стане ясно какъв интерес  се проявява към точно това образование и към възможностите, които ние ще предоставим - почти безплатно общежитие и вариант част от разходите да бъдат поемани от големите болници при определени условия.
Така че днес поставяме официалното начало и силно се надявам да бъдем достатъчно оперативни и да се поздравим с успех. Това ще бъде в крайна сметка и успех за града ни. Пазарджик има традиции в това отношение и аз ще бъда щастлив, ако те се възродят“, каза в заключение кметът на общината.
 
 проф. Николаков
 


Тази страница е видяна: 1060

 Публикувано от: pamedia на Friday 09 October 2020 - 13:10:56

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
По искане на кмета Попов Пазарджик става център за изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, обяви премиерът Борисов
Студенти от Пловдивския университет стажуват в Център „Човеколюбие”
Догодина започва изнесено обучение на медсестри и акушерки в Пазарджик
Ще се търси нов партньор за филиал на Медицински университет в Пазарджик
Трендафил Величков и ректорът на Медицински университет Пловдив подписаха меморандум за възобновяване на филиала в Пазарджик
Областният обсъди с шефовете на болници и със здравни експерти разкриването на филиал за обучение на медицински сестри в Пазарджик
Експертно - консултантски и информационен център„Читалища” област Пазарджик за обучение на читалищни секретари
В Стрелча беше открит филиал на „Медицински център“ – Панагюрище
„Медицински център – 1“ – Септември – с благотворителни инициативи в подкрепа на центъра
В Българо-германския център в Пазарджик ще се обучават младежи по системата на дуалното обучение за работа в Penny МаркетТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6680 сек., 1.5675 от тях за заявки.