RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Държавен архив-Пазарджик отбеляза Празника на българските архивисти и 60 години Архив в Пазарджик
arhiva2020.jpg

Приятели на Държавен архив – Пазарджик, бивши и настоящи архивисти, историци и хора, интересуващи се от история, отбелязаха днес Празника на българските архивисти и 60-та годишнина на Държавен архив – Пазарджик.
arhiva2020a.jpg

Г-жа Ненка Иванова


Възможността за достъп до архивните документи от разстояние, оптимизирането на достъпа и стартиралата дигитализация са една от новостите, продиктувана от времето и оказала се изключително полезна във извънредното положение и ковид емидемия. Новата информационна система, която е интернет базирана и която позволява по електронен път читателите да правят своите заявки за издирване на архивни материали, е в улеснение на всички. Архивистите работят интензивно и върху дигитализиране на самите документи, като до част от тях вече има достъп на интернет страницата на ДА – Пазарджик.
„Това прави нашата дейност достъпна от всички точки на света”, заяви с удовлетворение от работата на екипа Ненка Иванова, началник отдел "Държавен архив" – Пазарджик. При спазване на мерките за безопасност, наложени от здравното министерство във връзка с коронавируса, Ненка Иванова връчи и грамоти на номинираните за Читател на годината, Дарител и Приятел на архива за 2019 година, които заради ковид кризата не бяха връчени на 9 юни, когато се отбелязва Международният ден на архивите.

Бистра Риндова получи приза за Дарител на архива за 2019 г. за многобройните документи, предадени от нея, свързани с краеведската ѝ дейност и с изследванията ѝ за Александър Стамболийски и Константин Муравиев.

Пазарджишкия краевед и родолюбец Александър Арнаудов, председател на читалищното настоятелство на НЧ „Христо Ботев – 1897” получи приза, който Архивът връчи на Читалището – за Приятел на архива за 2019. Отличието се връчва за съвместната им работа, основно с младите хора, за уроците по архивистика и за усилията, които читалището полага да провокира младите хора да се занимават с изследователска дейност.

За Читател на годината отличието получава историкът Румяна Кацарова – за работата ѝ като автор и съставител на сборника „140 години Окръжен съд – Пазарджик”.

По повод на двата празника, които днес отбелязват архивистите в Пазарджик, бяха получени много поздравителни адреси, в които представители на различни институции поднасят своите пожелания и признанието за ролята и работата на архивистите в издирването, възстановяването и съхранението на документалната памет.

Във фоайето на сградата на Архива беше подредена изложба с оригинални архивни документи по повод 100 години „Музикално дружество Маестро Г. Атанасов”, която гостите можеха да разгледат, а на празника не липсваше и юбилейна торта.
arhiva2020b.jpg


Тази страница е видяна: 377

 Публикувано от: pamedia на Friday 09 October 2020 - 15:10:23

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
10 октомври – професионален празник на българските архивисти /Видеоклип за историята и дейността на Държавен архив – Пазарджик/
Държавен архив – Пазарджик отбеляза Международния ден на aрхивите
Държавен архив – Пазарджик: 135 години от Съединението на България
Държавен архив – Пазарджик: 75 години от Дравската епопея
На 1 ноември Държавен архив Пазарджик отбелязва 55 години от създаването си
Държавен архив - Пазарджик: 155 години от рождението на Михаил Такев
Държавен архив - Пазарджик
100 години от рождението на Антон Югов
Държавен архив – Пазарджик
110 години от рождението на Богдан Овесянин
Държавен архив – Пазарджик: 95 години от атентата в църквата “Света Неделя”
Държавен архив – Пазарджик:
100 години от подписването на Ньойския мирен договорТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7951 сек., 1.6910 от тях за заявки.