RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Държавен архив – Пазарджик отбеляза Международния ден на aрхивите

Пазарджик

Гости бяха представители на РИМ – Пазарджик, РБ “Никола Фурнаджиев”, читалище “Христо Ботев”,  Регионалния експертно-консултантски и информационен център (РЕКИЦ) „Читалища”, членове на Литературен клуб “Алеко Константинов”, бивши колеги-архивисти.
С анонс към празника и кратко приветствие г-жа Иванова поздрави присъстващите и обяви наградените. Грамоти и издания на отдела получиха:
  • Г-н Александър Арнаудов - наш фондообразувател, удостоен със званието “Почетен гражданин” на Пазарджик през м. май тази година, за читателя с регистрирани най-много посещения през 2016 г. Архивните единици от документалния масив и книгите от справочната библиотека, които ползва г-н Арнаудов, са свързани с родово проучване, историята на Пазарджик, на църквата “Св. Константин и Елена” и  Лозаро-градинарска овощарска кооперация „Пазарджишки плод”.
  • Г-н Никола Аргиров за направеното дарение на документи, което оценихме като най-ценното измежду всички дарени документи през 2016 г. То включва 18 бр. снимки на участници от Пазарджишко в Балканските войни и Първата световна война, пощенски картички на Царица Елеонора като милосърдна сестра и на сградата, в която се е помещавала Санитарната школа в Ниш. Награждаването стана повод да призовем присъстващите и чрез тях гражданството да съдействат на архива за издирване и даряване на ценни архивни документи и снимки.
  • Г-н Стоян Караджов наградихме с грамота “Приятел на архива” за 2016 г. Г-н Караджов е автор и поддържа сайта pzhistori.info, специализиран за историческа информация за Пазарджик и региона, събрана и систематизирана,  изключително удобна и достъпна за ползване от ученици и всички, които се вълнуват от местната история. В неговия сайт са публикувани презентации и дигитални изложби на нашия архив. Изключително отзивчив, той не веднъж ни е оказвал помощ и съдействие при изготвяне на филми, представящи и популяризиращи дейността ни. Съвместната ни работа включва подготвени от нас въпроси за рубриката “Тест”, публикуване на новини, свързани с архива и др.
Пред гостите представихме и най-новата ни дигитална изложба “Живот, отдаден на театъра”, посветена на 125 г. от рождението на Христо Славчев – актьор, добре познат на пазарджишката общественост.  
Гостите имаха възможност да разгледат постоянната експозиция на поета Теодор Траянов, както и да си тръгнат с подбрани издания на архива. Представителят на РЕКИЦ “Читалища” – Пазарджик инициира сътрудничество и съдействие за бъдеща работа с читалищата от региона.

Пазарджик

Пазарджик

Ненка Иванова
началник отдел "Държавен архив" - ПазарджикТази страница е видяна: 1180

 Публикувано от: pamedia на Monday 12 June 2017 - 17:09:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Държавен архив-Пазарджик отбеляза Празника на българските архивисти и 60 години Архив в Пазарджик
Ден на отворените врати в Държавен архив - Пазарджик
Възпоменание от Държавен архив - Пазарджик за Никола Фурнаджиев
Държавен архив – Пазарджик: 135 години от Съединението на България
Държавен архив – Пазарджик: 75 години от Дравската епопея
На 1 ноември Държавен архив Пазарджик отбелязва 55 години от създаването си
Държавен архив - Пазарджик: 155 години от рождението на Михаил Такев
Държавен архив - Пазарджик
100 години от рождението на Антон Югов
Държавен архив – Пазарджик
110 години от рождението на Богдан Овесянин
Държавен архив – Пазарджик:
110 г. от рождението на проф. Кръстьо ГеновТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6285 сек., 1.5292 от тях за заявки.