RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Тодор Попов: Социалните услуги на територията на община Пазарджик работят на пълни обороти и в условията на извънредно положение
tp450_200320.jpg

Като мярка срещу  разпространение на Ковид-19 на територията на Община са преустановени посещенията и свижданията във всички социални услуги от резидентен тип и специализираните институции за възрастни хора, затворени са и 41  пенсионерски клуба и 9 клуба на съсловни организации на хора с увреждания в града и селата. Пeрcoнaлът нa Дoмoвeтe зa стари хoрa в Пазарджик и Главиница и Центровете за настаняване от семеен тип за деца и за възрастни, е инструктиран дa cпaзвa cтриктнo прeдпaзните мeрки. За настанените там потребители и персонала, който се грижи за тях, са осигурени необходимите дезинфектанти и принадлежности, като са направени заявки за доставка на нови количества. Осигурена е 24-часова медицинска грижа, лекарства и консумативи се доставят своевременно.


„На територията на община Пазарджик функционират два Дома за стари хора, с над 210 настанени  потребители, а в Центрове за настаняване от семеен тип за деца и възрастни с увреждания се грижим за 67 потребители с тежки ментални и физически заболявания, както и за деца и младежи лишени от родителска грижа. Много е важно да се погрижим и за тяхната безопасност в тази трудна за всички ситуация, защото сега са изолирани  от всички контакти“, коментира кметът Тодор Попов.

Дирекция „Социални дейности” в Община Пазарджик чрез управителите на институциите и външните доставчици на социални услуги следи за стриктно спазване на мерките въведени по време на карантина.  Не се допуска  движение на  домуващите извън територията на услугите и са забранени посещенията и свижданията, с цел опазване здравето на възрастните и на децата.

„Близкитe нa нacтaнeни в дoмoвeтe и уcлугитe зa възрacтни, кaктo и в ocтaнaлитe coциaлни уcлуги и инcтитуции, мoгaт дa пoлучaвaт инфoрмaция oт управителите нa звeнaтa и oт Общината, кoятo е дocтaвчик на пълната палитра от социални услуги. Много важно е да се отбележи, че в момент на криза Община Пазарджик спечели и изпълнява вече втори месец проект за предоставяне на Патронажна грижа за възрастни и самотноживеещи хора. Проектът обхваща 213 потребители от град Пазарджик и 31 села, на които се предоставят здравни и социални услуги, закупуване на лекарства и храна.“, сподели кметът Тодор Попов.

По повод възникналата извънредна епидемична обстановка и въведеното извънредно положение на територията на Република България, са въведени и противоепидемични мерки в при предоставянето на приемна грижа чрез проект „Приеми ме 2015“, по която Община Пазарджик е координатор на екипите в областта.

За периода на извънредното положение, членовете на областния екип по приемна грижа временно няма да посещават домовете на приемните семейства, с изключение на неотложните случаи, в които има данни за застрашен живот или здравето на децата настанени в приемна грижа, при стриктно спазване на мерките за лична хигиена. „Текущото наблюдение на предоставянето на услугата се осъществява дистанционно – чрез телефон, електронна поща, приложения за комуникация. Това не бива да отпуска приемните родители, защото контролът, особено щом се касае за деца, ще бъде на най-високо ниво“, коментира кметът Тодор Попов.

Дистанционно и онлайн ще се осъществяват и други дейности, касаещи услугите на територията на Община Пазарджик и взаимодействието по даден случай с дирекциите „Социално подпомагане“.

По препоръка на Министерството на труда и социалната политика, топлият обяд от обществените трапезарии се разнася до домовете на неподвижните самотноживеещи потребители, а пред трапезариите е създадена организация за поетапно раздаване, така че да не се допуска струпване на много хора на едно място.

vazrasni_bastun.jpg


Тази страница е видяна: 1687

 Публикувано от: pamedia на Friday 03 April 2020 - 12:10:13

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Община Пазарджик изяснява подробно кои обекти могат да работят в условията на обявеното извънредно положение
Тодор Попов: Продължаваме да осигуряваме топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация на хора от уязвими групи в Община Пазарджик
„Рефан" дари на Община Пазарджик дезинфектанти за социалните услуги и здравните заведения
Всички кметства в Община Пазарджик ще издават извънредно на 21.03.2020 г. от 9.00 до 12.00 часа служебни бележки за хората, които нямат адресна регистрация на територията на селата
Тодор Попов: Социалните работници - оценени и необходими
Обществено обсъждане и в Пазарджик на концепцията на новия Закон за социалните услуги
Държавни имоти в област Пазарджик се освобождават от наем за периода на обявеното извънредно положение
Тодор Попов: След отмяна на извънредното положение започваме саниране на малките сгради
Областният управител на Пазарджик върна за ново обсъждане решенията за сметката за отпадъците и общинската стратегия за социалните услуги
Поздрав от кмета на община Пазарджик Тодор ПоповТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7301 сек., 1.6416 от тях за заявки.