RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Представители от ПМГ „К. Величков” работиха по проект Еразъм+ в подножието на вулкана Етна
Етна

    Целият живот в Катания е подчинен на вулканичната дейност на Етна. Навсякъде из града се виждат следи от вулканичната лава, която е била използвана за възстановяването на Катания след голямото изригване през 1693 г. Етна ни напомня за своята скрита мощ всяка година и газовете и прахоообразните частици затварят летището, училищата, обществените сгради.
Замърсяването на въздуха, водата, почвата, перманентната сеизмична активност – това са неща, които определят ежедневния ритъм на града. Въпреки това хората са очарователни, с горещ темперамент, усмихнати, гостоприемни и толерантни.


Етна


Етна


    Всички участници в международната среща по проект „Нашият зелен европейски град” посетихме командния център към Института по астрофизика и вулканология в Катания. Там наблюдавахме денонощното регистриране на сеизмичната активност на вулкана, предизвиканите от тази дейност температурни и химически промени. В своите лекции професорите Джузепе Салерно и С. Джиаманко проследиха големите изригвания на Етна през вековете и тяхното въздействие върху живота на хората. Учениците имаха възможност да се докоснат до огнеупорен защитен костюм, предназначен за работа на терен върху нажежената лава. Организирано посетихме и самия вулкан. Гледката ни очарова със своя контраст между живота и смъртта. От една страна е планината със своята величественост, а от друга черната, напукана лава, която е прорязала зеленината и унищожила живота навсякъде откъдето е минала.
     Своята работа върху проблемите, свързани с опазването на околната среда и устойчивото развитие на нашите градове, участниците от шестте държави представиха в Културния център на Катания. Нашият екип  презентира обобщените резултати от своето проучване на тема: „Боклукът, светът и аз”, като проследи видът на отпадъчните продукти от нашето ежедневие и техният път до обработването им. Изследването е част от участието на училището в глобалната мрежа Trashed Warld, свързана с изследване на боклука, замърсяването на земята и нашата природосъобразна дейност за превръщането на града ни в по-привлекателно място за живеене.


ЕтнаД-р Ана Рабаджийска и Мирослава Такева-НенчеваТази страница е видяна: 770

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 15 October 2019 - 12:07:19

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
ПМГ „К. Величков” спечели иновативен проект по програма „Еразъм+“, включващ електронно обучение
Гимназията по икономика в Пазарджик с нов проект по програма „Еразъм +“
ПГСА изпълнява проект по „Еразъм +“ за модел на нискоенергийна сграда
Ученици от ПГМЕТ – с повече знания в програмирането на Java, по проект по „Еразъм +“
СУ „Д-р П. Берон“ бе домакин по проект „Да развием предприемаческите умения“, Програма Еразъм+ 2018-2020
Учители и ученици от 5 държави се срещнаха в гр. Кавадарци по проект „Да развием предприемаческите умения“, програма Еразъм +
Тодор Попов обсъди с представители на бизнеса и образованието възможностите за директно кадидатстване пред ЕК с общ проект
Финансиране на проект за канализация поискаха жителите на Главиница от народните представители от ГЕРБ Десислава Тодорова, Даниела Малешкова и Димитър Гечев
Доброволци по програма „Еразъм” в Център „Човеколюбие”
Четири екипа ученици от ПГМЕТ представиха проектите си по уеб дизайн, изготвени по ЕРАЗЪМ+Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.3203 сек., 1.2701 от тях за заявки.