RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Борбата срещу волфрамовата мина е обща кауза, декларира кметът Коев пред хотелиерите във Велинград

Велинград Кметът на Велинград д-р Костадин Коев присъства на  Общото  годишно събрание на Сдружението на хотелиерите.
Туристическият бранш отчете дейността си за 2016 година, прие плана си за работа през 2017 и отбеляза завидното трикратно  увеличаване на членската си маса в рамките на година. 

Основна тема на дискусиите обаче бе намерението за откриване на „Мина Грънчарица“ и рисковете, които носи това.
Адвокатът на сдружението по казуса Марин Божков направи кратко резюме на свършеното в рамките на година и подчерта, че без съдействието на кмета и на временно изпълняващия управител на ВКТВ Йордан Нанов, резултатите биха били плачевни. Стана ясно, че  предишното общинско ръководство по никакъв начин не е предприело реални мерки за отпор на инвестиционните намерения.

След предприетите мерки от страна на кмета и ВКТВ през август 2016г. е стартирана процедура по учредяване на санитарно-охранителните зони.   Започва и кампания за обединяването на общините от Западните Родопи за противодйствието на всякакви миннодобивни дейности в региона. Според  Божков последното решение на ВАС във връзка с мината не трябва да озадачава хората, напротив –да ги мобилизира, защото правото е на страната на тези, които защитават здравето си.

Сдружението потвърди, че браншът е готов на всичко, за да спре волфрамовата мина, включително и  референдум, за който обаче трябва да се започне силна кампания, в която хората трябва да бъдат убедени в каузата.

Кметът на  Велинград заяви, че още от предизборната си кампания през 2015 година е прегърнал каузата за защита на Велинград от минната индустрия и тази борба ще бъде водена до край.

Натискът е голям, но тук става дума за кауза, зад която стоят общинското ръководство, общински свет, туристическия бранш и всеки един загрижен за здравето си и чистата природа човек, независимо от политическия цвят, каза Коев. Предишното общинско ръководство по никакъв начин не е предприело реални мерки за отпор на инвестиционните намерения. Пропуснати са всякакви срокове и са пропилени възможности. Оказва се, че зоната, от която 60% от Велинград пие вода, е част от концесионата площ на мината. Риска да се пие отровна и замърсена вода е огромен. В санитарно-охранителните зони по закон е забранена всякаква добивна дейност, включително и строителство.

Установено е, че документите, доказващи  наличие на санитарно-охранителни зони, са откраднати или скрити от деловодството на ВКТВ-Велинград в периода след 2002 година . Поради тази причина зоната не е фигурирала в кадастрите на Басейнова дирекция и затова не се споменава  в Доклада по ОВОС, каза още д-р Костадин Коев.
Тази страница е видяна: 997

 Публикувано от: pamedia на Monday 13 March 2017 - 16:19:22

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
На Годишното си събрание хотелиерите във Велинград обсъдиха и проблема с волфрамовата мина, който навлизал в решителната си фаза
Депутатът Бойка Маринска в подкрепа на велинградчани срещу волфрамовата мина
Цветан Цветанов декларира, че волфрамова мина край Велинград няма да има
Кметът на Велинград д-р Коев и министър Нено Димов подписаха договора за изграждане на сепарираща и претоварна станция за отпадъците на Велинград и Ракитово
Във Велинград кметът д-р К.Коев с тържествено слово поздрави присъстващите на пл. „Н. Гяуров” за отбелязване на 111-та годишнина от обявяването на Независимостта
На спешна среща кметът на Пещера, председателят на ОбС, директорът на МБАЛ „проф. Д. Ранев“ и общопрактикуващите лекари обсъдиха по-строги мерки в борбата срещу COVID-19
На извънредно заседание Общински съвет-Велинград прие декларация срещу откриването на мина „Грънчарица- център”
ВМРО настоява кметът и органите на реда да прекратят демонстрациите пред съда по време на делото срещу радикален ислям
И читалищата се включват в борбата срещу СПИН
Кметът на Велинград пръв говори пред комисията по повод бележките в тефтерчето на ЗлатановТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5354 сек., 1.4237 от тях за заявки.