RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посети „Асарел-Медет” АД

Асарел-Медет, Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посети вчера, 29 септември, панагюрската минна компания „Асарел-Медет” АД, за да се запознае с производствената дейност, реализираните екологични проекти и перспективите за развитие на дружеството. Тя бе посрещната от председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков и изпълнителния директор инж. Делчо Николов. По време на обиколката министър Василева бе придружена от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, областния управител Гинче Караминова, председателя на общинския съвет в Панагюрище Христо Калоянов и директора на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев.

Министър Василева разгледа рудник „Асарел” и видя как работи автоматизираната диспечерска система за управление на минното производство, която е последно поколение и е произведена от канадската компания Wenco. Производствените параметри се управляват чрез безжична комуникационна мрежа и компютър във всяка машина, а системата за високоточно позициониране контролира прецизното планиране на минните дейности. 

Специално внимание бе обърнато и на въведените циклично-поточни технологии за транспорт на руда и откривка, в които през последните години са инвестирани 120 млн. лв. Благодарение на това производствената ефективност се повишава с 18,4 %, а редуцирането на автотранспорта води до намаление с около 40 % на газовете от рудничните автомобили.

Министърът на околната среда и водите разгледа още единствената в България и най-модерна в Европа Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични води, с която не само се произвежда мед с чистота 99,99 %, но и се постига значим екологичен ефект. Тя посети обновената Първа секция на Флотационно отделение с машини на финландската компания Outotec – обект, който бе  открит през юни тази година, а инвестицията в него възлиза на 25 млн. лв. Данните показват, че благодарение на това с 22,5 % се намалява консумираната ел. енергия в процеса на флотация.

Специално внимание бе обърнато на уникалния проект за техническа и биологична рекултивация на Окисно насипище, чиито отработени стъпала се възстановяват още в процеса на експлоатация, а автоматизирана система с безжична връзка следи устойчивостта на откосите. Обиколката в предприятието завърши с посещение на трите пречиствателни станции на дружеството - за руднични, дренажни и битови води, като едната от тях е открита през 2011 г.  и работи с австрийска технология.

„Впечатляваща история на професионализъм, грижа за хората и природата и отговорност към икономическото развитие и бъдещето на България. Благодаря за доброто партньорство за опазване на околната среда“, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„За последните 15 години сме реализирали екологични проекти за около 80 млн. лв, с което „Асарел-Медет“АД гарантира стриктното спазване на законовите изисквания в областта на околната среда. Политиката на нашата компания гарантира екологосъобразност на минното производство при ефективно, пълноценно и максимално оползотворяване на минералните суровини и при разумно потребление на ресурсите. Компанията ни е първата в страната, която още през 2002 година се сертифицира по международния стандарт ISO 14 001 за опазване на околната среда”, заяви по време на обиколката изпълнителният директор на „Асарел-Медет” АД  инж. Делчо Николов.

Асарел-Медет, Той подчерта още, че „Асарел-Медет” разработва и изпълнява собствена годишна програма „Екология”, чрез която осигурява ефективен мониторинг, бързо рекултивиране на нарушени от минната дейност терени, надеждна работа на системата от хидротехнически съоръжения, както и на трите пречиствателни станции на дружеството - за руднични, дренажни и отпадно-битови води.

„Единствени в страната извършваме и публичен мониторинг на състоянието на водите на изхода на нашите пречиствателни станции и по поречието на реките в района, което се следи чрез осем автоматизирани станции, предаващи непрекъснато данни в реално време чрез нашия сайт, като може да се види от всеки желаещ гражданин. До момента дружеството ни е рекултивирало над 2800 декара площи. Паралелно с ежегодното планиране на възстановителни дейности на територията на дружеството, от 2012 година „Асарел-Медет“АД изпълнява съвместно залесителни дейности с ТП „Държавно горско стопанство“-Панагюрище”, подчерта инж. Николов. 

След обиколката на територията на дружеството гостите се запознаха с инвестициите на компанията в проекти с дългосрочна добавена стойност за община Панагюрище – реновираният Дом на миньора – четризвездният комплекс „Каменград” в Панагюрище, който разполага с плувен басейн и спа център с минерална вода, както и многофункционалната спортна зала „Арена Асарел” с 2000 места, където могат да се провеждат национални и международни турнири от най-висок ранг, и Многопрофилната  болница за активно лечение „Уни Хоспитал”, изградени по модела на публично-частното партньорство с община Панагюрище.Тази страница е видяна: 973

 Публикувано от: pamedia на Friday 30 September 2016 - 11:20:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри пречиствателната станция на Пещера
Екосанкции за близо 100 хиляди лева наложи Регионаланата инспекция по опазване на околната среда и водите
Министър Ивелина Василева открива пречиствателната станция и обновената ВиК мрежа в Панагюрище
Вицепремиерът Марияна Николова посети „Асарел-Медет“АД
Делегация от Жодино, Беларус, посети „Асарел-Медет” АД
Посланик Ерик Рубин посети „Асарел-Медет“АД и Панагюрище
Дипломатическа делегация посети "Асарел-Медет“и разгледа Панагюрище
Екоинициативи в Панагюрище и Велинград за Световния ден на околната среда
Зам.-министърът на земеделието Лозана Василева ще се срещне със земеделски производители от региона
Стотици пъти скачат санкциите за замърсяване на околната средаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4284 сек., 1.3720 от тях за заявки.