RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Сънародниците ни в чужбина не дължат здравни осигуровки
      Близо 800 000 сънародници зад граница  се освобождават от дълга си с декларация.
     Българските граждани, които са напуснали страната  могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. Това 
гласи промяна в Закона за здравното осигуряване, която беше гласувана с бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г.

     Досега  законът позволяваше освобождаването  да става само за периоди напред във времето. На практика новите разпоредби облекчават българите, които живеят предимно в чужбина, но все още  се водят задължени към здравната система в страната. С промените хората, които са напуснали България преди 31 декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012 г. За да  стане това, те трябва да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България. Най-лесният и бърз начин това да стане е документите да бъдат изпратени по пощата.

     От  НАП Пазарджик поясняват, че промяната  в закона влиза в сила от началото на 2012 г. но в работните дни между Коледа и Нова година в офисите на агенцията ще се приемат заявления и декларации, които ще бъдат разгледани в началото на 2012. Подробни указания и изискваните документи са публикувани в сайта на НАП.

Допълнителна  информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter©nra.bg.


Тази страница е видяна: 1539

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 28 December 2011 - 13:43:37

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Първокурсниците дължат здравни вноски за летните месеци преди да станат студенти
Българите в чужбина „чистят” здравни вноски до 31 декември
Българите с имоти в Гърция дължат данъци за тях, напомнят от НАП
На ракови заболявания се дължат 16% от смъртните случаи в област Пазарджик
НАП разсрочва данъци и осигуровки на фирми с дългове
Самоосигуряващите се внасят личните си осигуровки не по Булстат, а по ЕГН
Вече 800 клиенти на НАП без такси превеждат данъци и осигуровки
Плащането на данъци и осигуровки става по-лесно по новата онлайн система на НАП
Бойко Борисов: Ние сме държали и сме се борили, и колегите в Европа ни дължат това - България да бъде сред челните държави в ЕС
Сигнал за липсващи осигуровки на 30 работници от "Техноимпекс" получи депутатът Д. ГечевТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4315 сек., 1.3255 от тях за заявки.