RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
НАП разсрочва данъци и осигуровки на фирми с дългове

Всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения и чиито банкови сметки са запорирани от НАП, може да поиска от приходната администрация да й бъде разрешено да плаща дълговете си  на части с издаването на разрешение за неотложно плащане.
Процедурата включва отправяне на писмено искане до публичния изпълнител, който може да определи процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащането на задължения към бюджета, а част от средствата да продължат да се използват за неотложни плащания по договори, свързани с основната им дейност, като например плащания към доставчици, за заплати на персонала и др. подобни. Задължителни условия за разрешаване на неотложно плащане са сумите да са дължими по договори, свързани с основната дейност на длъжника и възможността забавянето или неплащането на тези суми  да доведе до тежки стопански последици за длъжника. Най-често държавата в лицето на НАП задържа  между 20 и 30% от всички постъпления по банковата сметка на фирмата, получила разрешение за неотложно плащане, допълват още от приходната агенция. Възможно е да се договори и месечна сума, която да се отчислява от банковата сметка на длъжника.
За да получи възможност да плаща на части, длъжникът трябва да представи и банкови извлечения за доказване на паричните потоци; прогноза за очакваните приходи и разходи за периода, за който се иска разрешението, както и обезпечение на целия си дълг, заедно с изтеклите лихви. Най-често за дообезпечение на публичното вземане служат превозни средства, машини, оборудване, недвижими имоти.
Обикновено разрешенията за неотложни плащания се издават за период от един до 3 месеца, но няма пречка да бъдат продължени, ако длъжникът спазва договорените условия. Процедурата по издаване на разрешение обикновено трае не повече от 7 дни.
 „Този вид разсрочване е от полза и за държавата, и за фирмите. НАП няма интерес да продаде имуществото на длъжника, защото фалитът ще доведе до това да няма кой да плаща данъци догодина. По-добре е да се намери начин дългът да се внася, макар и на части ”, каза изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов във връзка с използвания подход.
    За последните 6 месеца публичните изпълнители от офис Пазарджик са издали 189 броя с общ размер на задълженията по тях – 4 622 485 лв., като са събрани близо една трета от тях.


Тази страница е видяна: 1053

 Публикувано от: pamedia на Friday 18 October 2013 - 12:00:39

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Вече 800 клиенти на НАП без такси превеждат данъци и осигуровки
Плащането на данъци и осигуровки става по-лесно по новата онлайн система на НАП
Лютови и Чеканови затъват в дългове в петък вечер в „Столичани в повече”
Община Велинград ще тегли кредит за разплащане на стари дългове, за съфинансиране и проектиране
Самоосигуряващите се внасят личните си осигуровки не по Булстат, а по ЕГН
Сънародниците ни в чужбина не дължат здравни осигуровки
Сигнал за липсващи осигуровки на 30 работници от "Техноимпекс" получи депутатът Д. Гечев
Над 4 млн.лв. са събрани от данъци и такси
Местните данъци и такси са събрани на 90%
Отстъпката от 5% за местните данъци и такси е до 30 априлТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5103 сек., 1.4571 от тях за заявки.