Новина: Сънародниците ни в чужбина не дължат здравни осигуровки
(Категория: @)
Публикувано от pamedia
Wednesday 28 December 2011 - 13:43:37

      Близо 800 000 сънародници зад граница  се освобождават от дълга си с декларация.
     Българските граждани, които са напуснали страната  могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. Това 


гласи промяна в Закона за здравното осигуряване, която беше гласувана с бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г.

     Досега  законът позволяваше освобождаването  да става само за периоди напред във времето. На практика новите разпоредби облекчават българите, които живеят предимно в чужбина, но все още  се водят задължени към здравната система в страната. С промените хората, които са напуснали България преди 31 декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012 г. За да  стане това, те трябва да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България. Най-лесният и бърз начин това да стане е документите да бъдат изпратени по пощата.

     От  НАП Пазарджик поясняват, че промяната  в закона влиза в сила от началото на 2012 г. но в работните дни между Коледа и Нова година в офисите на агенцията ще се приемат заявления и декларации, които ще бъдат разгледани в началото на 2012. Подробни указания и изискваните документи са публикувани в сайта на НАП.

Допълнителна  информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter©nra.bg.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.970 )


Време за изпълнение: 0.0932 сек., 0.0162 от тях за заявки.