RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
РЗИ Пазарджик провежда изследвания за гръбначни изкривявания в две училища

Проучването се извършва по Национална програма „Околна среда и здраве". С профилактични прегледи ще бъдат обхванати 200 деца от 7 паралелки на ОУ „Проф. Ив. Батаклиев” и СОУ „Д-р П. Берон”, уточняват от здравната инспекция.
Прегледите се извършват от лекар-ортопед д-р Георги Лазаров. При съмнения за сколиоза се дават препоръки за ренгенография.
Целта на проучването е да се открият ранни деформации на гръбначния стълб, които да бъдат коригирани своевременно чрез включване на децата в групи по лечебна физкултура и изправителна гимнастика.
Ранното откриване на гръбначни деформации дава значително по-голяма възможност за профилактиката им чрез комплекс от специални упражнения в групи по изправителна гимнастика и занимания по лечебна физкултура.
    Най-уязвими за гръбначни изкривявания са децата от началната училищна възраст и в етапа на ранния пубертет.  По-слабите и високи деца са по-често засегнати от заболяването. Проблемът се появява във възрастта, когато децата израстват бързо /предпубертетна възраст и пубертет/ и костната им система не е достатъчно укрепнала. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка при седеж на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо и др.  Децата с недобро физическо развитие, със слаб мускулен тонус, със зрителни смущения са по-податливи и при тях по-лесно се развиват нарушения в телодържането и изкривяване на гръбначния стълб.
 Профилактиката на гръбначните изкривявания е съвкупност от мерки, включително и гимнастически упражнения, които могат да се изпълняват както в домашна обстановка, така и в училище.  От значение е и правилното хранене на децата с достатъчно количество белтъчини, витамини и минерални соли. Необходимо е подрастващите да имат правилно организиран дневен режим, съобразен с възрастта им, който да включва разходки на открито, физически упражнения и спорт.


Тази страница е видяна: 1108

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 13 November 2013 - 16:45:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С 20% по-малко са парите за изследвания и за специалисти в Пазарджик за третото тримесечие
Книгата „Етноложки изследвания за Пазарджик и Пазарджишкия край“ с автор Лиляна Шулева ще бъде представена в РИМ-Пазарджик на 28 март
Безплатни изследвания на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане организират ротарианците в Пазарджик
Две пазарджишки училища и училища от Португалия и Турция участват в проект за забравените изкуства
Къде на 1, 2 и 3 януари ще се правят изследвания за COVID-19
Неинвазивните пренатални изследвания –разумният избор
Продължават скрининговите изследвания по проект „Спри и се прегледай”.
В Пазарджик се провежда 10-та поредна кампания срещу рака на гърдата
В Пазарджик се провежда открит европейски клубен шампионат по джудо
В Пазарджик се провежда полицейски семинар „Втора линия на защита”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6748 сек., 1.5671 от тях за заявки.