Новина: РЗИ Пазарджик провежда изследвания за гръбначни изкривявания в две училища
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
Wednesday 13 November 2013 - 16:45:26


Проучването се извършва по Национална програма „Околна среда и здраве". С профилактични прегледи ще бъдат обхванати 200 деца от 7 паралелки на ОУ „Проф. Ив. Батаклиев” и СОУ „Д-р П. Берон”, уточняват от здравната инспекция.
Прегледите се извършват от лекар-ортопед д-р Георги Лазаров. При съмнения за сколиоза се дават препоръки за ренгенография.


Целта на проучването е да се открият ранни деформации на гръбначния стълб, които да бъдат коригирани своевременно чрез включване на децата в групи по лечебна физкултура и изправителна гимнастика.
Ранното откриване на гръбначни деформации дава значително по-голяма възможност за профилактиката им чрез комплекс от специални упражнения в групи по изправителна гимнастика и занимания по лечебна физкултура.
    Най-уязвими за гръбначни изкривявания са децата от началната училищна възраст и в етапа на ранния пубертет.  По-слабите и високи деца са по-често засегнати от заболяването. Проблемът се появява във възрастта, когато децата израстват бързо /предпубертетна възраст и пубертет/ и костната им система не е достатъчно укрепнала. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка при седеж на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо и др.  Децата с недобро физическо развитие, със слаб мускулен тонус, със зрителни смущения са по-податливи и при тях по-лесно се развиват нарушения в телодържането и изкривяване на гръбначния стълб.
 Профилактиката на гръбначните изкривявания е съвкупност от мерки, включително и гимнастически упражнения, които могат да се изпълняват както в домашна обстановка, така и в училище.  От значение е и правилното хранене на децата с достатъчно количество белтъчини, витамини и минерални соли. Необходимо е подрастващите да имат правилно организиран дневен режим, съобразен с възрастта им, който да включва разходки на открито, физически упражнения и спорт.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.5831 )


Време за изпълнение: 0.0902 сек., 0.0185 от тях за заявки.