RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
На националния празник 3 март в Стрелча ще бъде открит бюст-паметник на полк. Тимирязев

В деня на Националния празник - 3 март, честванията на годишнината от Освобождението на България ще започнат в 09:45 часа на площад «Дружба» с концерт на Росица Кирилова и Панайот Панайотов, съобщиха от местната администрация.
В 10:45 ч. са предвидени изпълненията на възрожденски песни на хор «Чавдар Маждраков» и мажоретен състав при НУ «Паисий Хилендарски». След това, от 11 часа,  е ритуалът по издигане на българското знаме, след което кметът на община Стрелча ще произнесе слово по повод празника. Предвидено е  откриване на бюст-паметника на полк. Тимирязев, след това ще бъде отслужен празничен молебен за здраве и благоденствие, а от 11:50 е началото на спектакъл-възстановка на Национално дружество „Традиция” на посрещането на отряда на полк. Тимирязев в гр. Стрелча. В 12:30 часа е началото на концерта на Росица Пейчева.


31 декември 1877 г.

След потушаването на Априлското въстание най-активните дейци на местния комитет избират за себе си друга участ. Те не слизат от Балкана, а образуват след погрома на въстанието единствената българска чета. Тя се среща на различни места с части от турската армия, води битки. От четата, след двадесет месечно скитане из Стара планина, остават живи само четирима: Мильо Тодоров Балтов, Гаврил и Янко Гуджеви, Александър Евстатиев и Рад Филипов Нешев оцелява отделно от тази група.

Щабът на генерал Дандевил е установен  в гр. Златица и четниците отиват при генерала. Те молят да се изпрати отряд освободители и към тяхното родно село. Наградата за нечовешките страдания през тези двадесет месеца ще им бъде честта да са водачи на левентите, които възвестяват истинското освобождение на Стрелча.

Генерал Дандевил удовлетворява молбата им. След няколко дни освободителите се появяват на височината над селото.

Стрелчани бързо забелязват конният отряд, ръководен от полк. Николай Аркадиевич Тимирязев на височината и се втурват, разплакани от вълнение, да посрещнат Освободителите. Още сутринта на 1.I.1878 г.дивизионът на Тимирязев напуска Стрелча и се отправя по пътя за Пазаджик,преследвайки отстъпващите турски подразделения, участва в освобождението на Пловдив и превземането на Одрин на 10.I.1878 г.


Тази страница е видяна: 1252

 Публикувано от: pamedia на Monday 25 February 2013 - 06:41:00

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Утре в Стрелча ще бъде открит паметник на Паисий Хилендарски
Стрелча ще отбележи 136 години от Освобождението пред паметника на полк. Тимирязев
Пред морената на полк. Тимирязев ще започнат утре тържествата по повод освобождението на Стрелча
Бюст-паметник на Борис Христов, изработен от Георги Чапкънов, ще бъде ситуиран пред съда в Пазарджик
На 21 юли в Пещера ще бъде открит паметник на Васил Левски
На 18 ноември в Пазарджик ще бъде открит паметник на Атанас Буров
На Националния празник – 3 март, в Пещера
На 2 юни в Стрелча бе открит паметник на Ботев
В Стрелча бе открит паметник на освободителя на града
Програма за празничното отбелязване на националния празник 3 март в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5104 сек., 1.3978 от тях за заявки.