RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
„Асарел-Медет” АД и Български център за зелена икономика приключиха проекти за мониторинг на река Асарелска

Успешно приключи изпълнението на съвместно споразумение, подписано  през юли 2011 година между „Асарел-Медет” АД и Български център за зелена икономика. В рамките на 18 месеца бяха реализирани два съвместни проекта за екологичен мониторинг - „Мониторингови проучвания върху състоянието на река Асарелска, изградените хидротехнически съоръжения и преценка необходимостта от допълнителни превантивни съоръжения за опазване на водите” и  „Доставка и монтаж на автоматични мониторингови станции за състоянието на водите”, чието финансиране е осигурено изцяло със средства на дружеството.


Представители на Българския център за зелена икономика участваха във всички фази на проектите – от изготвянето и превода на техническото задание, през подготовката на списък с български и чуждестранни изпълнители с капацитет в тази област, до разглеждане на всички постъпили оферти и избор на изпълнител, съобщиха от дружеството.Лъчезар Цоцорков и Васил Къдринов

Първият проект, на стойност 52 хил. евро, е изпълнен от германската фирма G.E.O.S. Проучването включва 12 седмични пробонабирания от 9 съвместно определени пункта по течението на река Асарелска. Получените данни от лабораторните изследвания в Германия и анализите на фирма G.E.O.S. на базата на 1660 лабораторни анализа и над 580 теренни изследвания показват, че няма установено превишаване на основните химични показатели за водоприемник втора категория. Докладът на германските експерти потвърждава ефективното управление на водите и надеждността на хидротехническите съоръжения на територията на дружеството. От немските специалисти е направено заключението, че пречиствателните съоръжения  на “Асарел-Медет” АД работят по съвременна високоефективна технология, съгласно технологичните регламенти и заустват води, отговарящи на индивидуалните емисионни ограничения, съгласно българските и европейски изисквания. В доклада на експертите се препоръчва да се извърши допълнителна оценка и ако е необходимо преоразмеряване над нормативните изисквания на част от хидротехническите съоръжения. По този повод изпълнителният директор  информира, че с цел повишаване на сигурността на работа дори при свръх екстремни валежи, от 2011 година дружеството изпълнява такъв проект, а като краен срок е фиксирана датата 30 юли 2014 година.

Изпълнителният директор на „Асарел-Медет” АД д-р инж Лъчезар Цоцорков и представителят на екологичната организация Васил Къдринов удостовериха с протокол финализирането на проекта.

За изпълнител на другия проект „Доставка и монтаж на автоматични  мониторингови станции за състоянието  на водите” бе избрано българското представителство на немския лидер в тази област „Hach Lange”, като договорът възлиза на 174 хил. лв. Доставени са шест станции, от които една е монтирана на територията на предприятието, а друга е на изходния пункт на дружеството на река Асарелска. Останалите станции са по поречието на реките Банска Луда Яна и Луда Яна. Разположението им е такова, че да се отчита влиянието на съответните населени места. Резултатите от изследваното в реално време се получават и следят не само в дружеството, но и в община Панагюрище, кметствата Баня, Бъта и Попинци, както и в РИОСВ  - Пазарджик.

Представителите на двете страни по проекта д-р инж. Лъчезар Цоцорков и г-н Васил Къдринов оцениха високо резултатите от изпълнението му, като подчертаха, че доброто партньорство може да продължи за изпълнението на други проекти от обществена полза.


Тази страница е видяна: 785

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 29 January 2013 - 10:00:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
„Асарел-Медет” получи наградата „Зелена инвестиция” в конкурса „Инвеститор на годината 2011”
„Асарел-Медет” получи специалната награда на КРИБ за принос към българската икономика
Синдикат "Зелена икономика" сигнализира за картелна ниска изкупна цена на употребените пластмасови бутилки
Урок по родолюбие проведе най-младият български евродепутата Андрей Новаков с дванайсетокласници от Гимназията по икономика и мениджмънт в Пазарджик
Шест изтъкнати български художници представя Арт център Vagabond
Извънредно заседание на ОбС-Пазарджик заради проекти за уличното осветление и за Център за работа с деца и приют
Ден на отворените врати в „Асарел-Медет“
Коледен поздрав от АСАРЕЛ МЕДЕТ АД
Роклегендата Джо Лин Търнър ще пее за юбилея на „Асарел-Медет“АД
„Асарел-Медет“ залеси 66 дка за последните 3 годиниТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4469 сек., 1.3376 от тях за заявки.