RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Заради „говорилнята” в ОбС Хари Харалампиев прекъсна дебатите по актуализацията на бюджета
ОбС

След процедура за прекъсване на дебатите Общинският съвет на Пазарджик прие актуализацията на бюджета. До прекъсване се стигна след искане, споделено макар и неволно по микрофона от страна на председателя Хари Харалампиев, което формално беше внесено от общинския съветник Тодор Тодоров. Председателят на ОбС поиска да се прекратят дебатите, заради „говорилнята”. „Превърнахте общинския съвет в говорилня, едни и същи въпроси се задават по няколко пъти”, реагира Хари Харалампиев. Основно обвинението беше адресирано към общинския съветник от Коалиция „БСП за България” Благо Солов. Той на няколко пъти настоя за конкретен отговор на въпроса в коя от банковите сметки на общината е постъпила сумата от 350 хиляди лева – дарение от г-н Делян Пеевски за с. Црънча, като поиска и извлечение от сметката. В отговор кметът Тодор Попов обясни, че общината има една сметка, с изключение на тази по ДДС, в нея влизат всички постъпления и подчерта, че движението по тази сметка е голямо и че има дни, в които по сметката има 6-7 милиона лева и дни с по едва 100-200 хиляди лева. Тодор Попов увери г-н Солов, че парите ще се ползват съобразно волята на дарителя и че е бил нужен около месец за изготвяне на проекта за парка край Црънча. Кметът на Пазарджик информира още съветниците, че са постигнали споразумение с кмета на Црънча около 120 хиляди лева да бъдат изразходвани за стадиона и читалището в селото.


Преди прекъсването на дебата Тодор Попов обясни параметрите на актуализацията: бюджетът от малко над 91 милиона лева към края на юни е нараснал до 94,5 милиона лева, а актуализираният бюджет е за 96,5 милиона лева. Увеличението в държавните дейности е 2,8 млн. лв. – от субсидии от Министерство на финансите за заплати, както и за дейности в сферата на образованието, социалните услуги, субсидии за транспорт. Актуализиране на бюджета за дофинансиране е в размер на 27 000 лв. за обект „Ремонт читалище с. Црънча“, а изменението на бюджета в Местни дейности е за близо 2 милиона лева, в които влизат допълнително средства за спорта, а също лихви по кредити и капиталови разходи.
Тодор Попов представи и информация за изпълнението на бюджета – разликата спрямо предварителния план е около 7%, посочи кметът. „Като цяло хората са отговорни и си плащат и се надявам това да се запази, но важно е и как ще се развие икономиката. Централната власт има всички инструменти да бъде адекватна и се надявам да ги използва умно. Считам, че в кръга на подпомагане трябва да влязат и българските общини, защото на практика нивото на публичните услуги ще се влоши, тъй като всички общини търпят загуби, съкращават персонал, защото местните им приходи са много ниски и няма как да бъдат компенсирани”, заяви Тодор Попов.

В хода на дебата съветници от БСП повдигнаха въпроса за многото пари за спорта. „Спортът обединява, създава чувство за съпричастност, за общност, на второ място е полезен – укрепва здравето. Спортът създава лидери и личности и затова ще бъде целенасочена политика”. На критиката, че се дават много пари и на не толкова успешни клубове, като футболния, кметът отговори: „Всеки един лев в спорта е смислен. За футбола ще кажа само едно: има един най-гледан и най-обичан спорт и това е Цар Футбол! Несериозно е осмата по големина община да няма професионален футболен тим!”.

Общинският съветник Бойка Маринска попита дали общината разработва обещания при приемането на бюджета проект за подпомагане на талантливи деца. Кметът обясни, че общината не може да подпомага училища с талантливи ученици, не може да дублира националните програми, а единствено да стимулира финансово деца за конкретни техни успехи. В хода на дебата Димитър Петков попита дали е вярно, че се събират от персонала на бившия Тубдиспансер средства за ремонт, на което кметът отговори, че това не било редно и се съмнява да е истина, но ще направи проверка. Думите му бяха подкрепени и от д-р Никола Пенчев, който от дълги години работи там. След въпроси и за това колко струва алеята на любовта и дали са платени осигуровките на футболистите, председателят на ОбС поиска да бъде предложен край на дебатите, което доведе до бързо гласуване и приемане на актуализацията.

Обс


Тази страница е видяна: 696

 Публикувано от: pamedia на Thursday 30 July 2020 - 16:49:52

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Общинският съвет одобри актуализацията на бюджета с квалифицирано мнозинство
Областният управител връща решението за актуализацията на бюджета на Община Пазарджик
Адв. Хари Харалампиев за последно председателства ОбС - Пазарджик
Хари Харалампиев свиква ОбС на извънредно заседание
В жалба до Областния управител общински съветници от Пазарджик поискаха той да спре решението за актуализацията на бюджета
Хари Харалампиев е новият стар председател на ОбС Пазарджик
Хари Харалампиев: Не бива безнаказано да се употребяват думите
Благо Солов срещу Хари Харалампиев и на второто заседание на ОбС
Двама юристи бяха избрани за заместници на Хари Харалампиев
Признание и подарък за адв. Хари Харалампиев от Висшия адвокатски съветТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6829 сек., 1.5659 от тях за заявки.