RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Висшият екологичен съвет към екоминистерството одобри разширение на „Асарел Медет”

Висшият експертен екологичен съвет при МОСВ, председателстван от зам.-министър Евдокия Манева одобри осъществяването на инвестиционно предложение „Разширяване промишлената площ на „Асарел Медет” АД, гр. Панагюрище”,  съобщават от Коалиция за устойчиво развитие.
Проектът предвижда разширяване площта на рудник „Асарел” до Вариант „Етапен - 1”, при което ще бъдат осигурени допълнителни количества минна маса – руда за преработка, минна откривка и извънбалансова руда,разширение на две насипища  както и на хвостохранилище "Люляковица".След модернизацията на корпус „Ситно трошене“, Мелнично отделение и флотация и Претоварен възел 1 ще бъде достигната годишна преработка на руда от 15 млн. тона, което е с 2млн. тона повече от досега преработваната руда.
Предмет на инвестиционното предложение е оптимално изземане на запасите от съществуващото медно находище и увеличение на добива и преработка на руди от обогатителната фабрика с около 15% чрез модернизация на корпус „Ситно трошене“.  Най-близко разположени до промишлената площадка са:
индустриално предприятие завод “Оптикоелектрон“, на около 3,5 км южно от мината;
гр. Панагюрище - на 5 км в посока югоизток;
с. Оборище – около 3 км южно от хвостохранилище “Люляковица”;
Историческа местност “Оборище”. Разположена е на 1 км източно от хвостохранилище “Люляковица”, на около 1 км югозападно от рудник “Асарел”, на около 350 м източно от преминаващия хвостопровод;
Вилна зона “Фетинци” – обособена е допълнително след изграждане на рудника, на около 2,8 км североизточно от Източно насипище.
Технологията на добива и преработката на медната руда в „Асарел – Медет“ АД ще се запази както и досега и включва следните процеси:
Добив на руда по взривен способ (сондиране и взривяване).
Товарене и транспортиране на рудата от рудника до обогатителната фабрика.
Преработка на рудата: Трошене; Смилане; Обогатяване (флотация); Сгъстяване и филтрация.
Минната откривка и извънбалансовата руда се транспортират до съответните съоръжения за минни отпадъци: Западно насипище и Окисно насипище. Взривената откривка се товари на автомобили с електрически и хидравлични багери и постъпва в ЦПТ /Циклична поточна технология/, чрез която се транспортира до Западно насипище.
Крайният минен отпадък от обогатяването – хвостът, както и утайките от пречистване на отпадъчни води от миннодобивната дейност и минни отпадъци от сорбция, екстракция и електролиза (утайки от почистването на утаителя и на механичните филтри, шламове, др.) се депонират в хвостохранилище Люляковица.
Инсталация за екстракция и електролиза на мед SX-EW – за извличане на ценните компоненти, като етап от оползотворяване на отпадъци. Този процес заменя изцяло прилаганата технология на циментационно извличане на мед от окислени медни руди. Пусната е в експлоатация към края на 2010 г.
Тази страница е видяна: 1316

 Публикувано от: pamedia на Thursday 19 April 2012 - 11:01:16

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Висшият екосъвет одобри кариера за пясък и чакъл в Пазарджишко
Димитър Цоцорков е избран за председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД
Гл. изпълнителен директор на „Аурубис“ и членове на Надзорния съвет на компанията посетиха „Асарел-Медет“АД
Висшият съдебен съвет ще гласува отново за председател на Окръжния съд в Пазарджик
Експертният екологичен съвет отложи въпроса за добива на волфрам край Велинград за юли
След тежка битка с най-коварната болест почина председателят на Надзорния съвет на "Асарел- Медет" проф. д-р Лъчезар Цоцорков
Общинският съвет одобри актуализацията на бюджета с квалифицирано мнозинство
Висшият съдебен съвет организира конкус за ученическо есе "Откровено за съдебната власт". Наградите са лаптоп и фотоапарати
Комисия на Областния съвет за развитие одобри проекти за наемане на 335 безработни през 2014 г.
Ден на отворените врати в „Асарел-Медет“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4978 сек., 1.4002 от тях за заявки.