RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Сатирикът Румен Белчев е носителят на наградата „Райко Алексиев”
Пазарджик
Писателят Румен Белчев е носителят на Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев” на Община Пазарджик. Наградата бе връчена на официална церемония в ХГ „Станислав Доспевски” от кмета на общината г-н Тодор Попов.
Румен Белчев е роден на 12 февруари 1953 г. в Бургас. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. В „Стършел” работи от 1978 г. Автор е на книгите „Кучета без село” (заедно със Сергей Трайков), „Часът на музите”, „Буре бира”, „Чрез светло пиво – към светло бъдеще”, „Топ идиот”, „Сатириците“. Идеолог и създател на Бирената партия в България. От 1993 г. – управител на „Стършел” ООД.
За участие в съпътстващия конкурс за автори от пазарджишка област бяха наградени Гергана Бенева, Владимир Симонов, Александър Йотов, Иван Върбанов, Тодор Каракашев, Михаил Тодоров и художникът Славчо Славчев.

Младен Влашки: Мотиви за моя избор измежду номинираните за националната награда за хумор и сатира  „Райко Алексиев“ през 2020г.
Райко Алексиев е изключителна фигура в българската културна история не само с таланта си, но и с комплексността на своите занимания, насочени като цяло в отстояването на една категорична гражданска позиция в полза на разума и на българския народ.
Румен Белчев е не само журналист, фейлетонист, сатирик и автор на книги. На неговите усилия като редактор и издател се дължи в голяма степен и дългогодишният живот на вестник „Стръшел“, който се е превърнал в един вид обществена институция. Също както „Щурец“-ът на Райко Алексиев.
Рубриката на Румен Белчев „РазПЕЧАТосване“ е сериозен и траен коректив за българските граждани в общуването им с печатните медии. В един модерен свят, осветляването на масово манипулиращата глупост, която води до разрастване на глупостта до  преобладаващо естество за обществото, е не само трудна и неблагодарна задача, която изисква много кураж, но и сериозна обществено отговорна позиция. Точно както Райко Алексиев осмива онова, което „е вредно за народа“.
Румен Белчев е не само оперативен сатирик, но и продължител и представител у нас на една голяма традиция в европейската литература, която тръгва от Средновековието – литературата за глупостта. Книгата му „Топ идиот“ (1998) е специфичен български прочит по темата, свързан с новите времена у нас след 1989. Практика, която се родее с книги като „Хорски уста“ (1937) и „Клюката“ (1935) на Райко Алексиев.
Това са поне три мотива ( а бих могъл да приведа и повече) за моята преценка, която откроява фигурата на Румен Белчев от всички номинирани, достойни в качествата си, кандидати като автор с гражданска позиция и практика най-съзвучна с дейността и духа на Райко Алексиев.
Младен Влашки, литературен критк, член на комисията

 Тази страница е видяна: 218

 Публикувано от: pamedia на Saturday 07 March 2020 - 12:26:31

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
12 номинации и 10 номинирани за наградата „Райко Алексиев“
Тази вечер връчват наградата “Райко Алексиев”
ЩУРЕЦ или другото име на ЩАСТЛИВЕЦ, написа преди 10 години носителят за 2017-та на Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“
Георги Мишев, носителят на наградата Р. Алексиев: Скромността става дефицитен материал /видео/
Изложба показва колажи на Райко Алексиев
ХУМОР ОТ АРХИВИТЕ - Райко Алексиев ЗА ЖЕНИТЕ
Георги К.Спасов e с 5 номинации в конкурса за Националната награда «Райко Алексиев»
До 14 февруари се номинират творци за Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“
125 години от рождението на Райко Алексиев
СВОБОДНИЯТ ЧОВЕК С ТАЛАНТА НА ХУМОРИСТ, САТИРИК И КАРИКАТУРИСТ
Нишан Бъздигян е носителят на наградата “Предприемач на годината - 2011”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.3727 сек., 1.2972 от тях за заявки.