RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Как Благо Солов "подхлъзна" инж. Иван Панайотов?
ДГ

За мнозина, а най-вече за избирателите на ПП ГЕРБ, голямата, най-меко казано, изненада на отминалия тур на изборите в Пазарджик не е победата на Тодор Попов, който запази, дори покачи в процентно съотношение резултата си от 2015 г. от 44,34% на 44,72%, а класирането на втория за балотажа.


Третото място на инж. Иван Панайотов се отрази като цунами за далите гласа си за него, но най-силно за активно ангажираните с кампанията му, въпреки публикуваните социологически проучвания в рамките на предизборния месец. Независимо от целите, които преследваше публичното им достояние, зад тях стояха имената на професионални социологически агенции. И ако в първото проучване с картинки се онагледяваше присъствието на Благо Солов в балотажа, то във второто вече с числа се сочеше пренебрежимо малката, дори от гледна точка на допустимата статистическа грешка липсваща, разлика между втория и третия. А и в двете социолозите не си позволиха да скрият голямата дистанция между първия и следващите.

И ако в общата картина на кампанията нямаше нищо ново, както казваше нееднократно Тодор Попов "Всички срещу Тодор Попов", то в детайлите не беше така. Докато в предишните всички се надпреварваха да казват колко е лош Тодор Попов, сега двамата му най-сериозни опоненти си разпределиха ролите на доброто и лошото ченге. Колко е договорено това е друг въпрос, но по-скоро - не.

Кандидатът на ГЕРБ следваше неотклонно сбърканата, агресивно атакуваща психологическа ос на пиар кампанията си, влизаща в тотално противоречие с насажданата огромна подкрепа, която има от държавата, а  и от самия премиер. Но в бащинската огнена прегръдка на Главния пожарникар на Републиката кандидатът на местната организация изглеждаше като момчето от детската градина, което ще гаси огъня с кофички вода. Така и не се запомни какво предлага за развитието на града и общината въпреки надлежно разписаната програма, освен че община Пазарджик ще получи три пъти повече пари от еврофондовете и държавния бюджет, тук ще заприиждат инвеститори и ще се изградят локални платна на два пътя. Но за сметка на това се помнят заканите за ревизии, оздравителна финансова програма, което ще рече ограничения, наличният екип или иначе казано вече разпределени постове в администрацията. Ще се запомни отрицанието на всичко направено, твърденията за фалиралата община, при положение, че дълговата характеристика на много други не е по-различна и също така успешно я управляват. И още повече с данни, разминаващи се от официално публикуваните от министерството на финансите, при министър от същата партия, призван да осъществява контрола в сектора. И всичко това на фона на злощастния резултат от кампанията на тандема Нинова-Йончева на евроизборите.

За разлика от 2015 година, когато Благо Солов пригласяше, а и дирижираше арията колко лош е Тодор Попов, сега избра да бъде изцяло в бяло. Смиреното тихо говорене, доколкото имаше къде да го покаже, признаване на направеното, което обаче може и да е още по-добре и... многото, което той може да даде. Поискайте и Благо ще ви даде всичко - и автобуси, и улици, и тротоари, и 1000 лева минимална работна заплата, и безплатни детски градини, и друго, и друго.... Въпреки че минималната работна заплата е понятие от парламентарно-правителствения инструментариум, а при 1000 лева минимална заплата таксата от 35 лева в детска градина, каквато е сега, би била дори задължителна, като израз на родителския ангажимент, най-малкото. Такъв краен популизъм на местни избори в Пазарджик, а навярно и в други общини, не е имало в най-новата ни история. Но това беше само видимата, така да се каже страна от кампанията му. Паралелно с нея течеше и другата, негативната. Реализирана през най-популярната социална мрежа. От там заляха потребителите още в началото с неискани, но получени съобщения, призиви и какво ли не, използвайки автоматизираните системи, които предлага тя. От там набраният отбор изпълнители, обозначавани във виртуалната среда със специфични имена, атакуваше с колажи, видео и аудио файлове, много често с откровено неотговарящо на истината в темпорален или контекстен аспект съдържание.
Но крайният резултат в урните показва, че нито едното, нито другото не му е помогнало кой знае колко много. Освен онези около 6345 избиратели, които го бяха харесали на първия тур през 2015 година, успя да добави сега едва около 1500 червени бюлетини, цветът от който явно се срамува, съдейки по билбордовете, плакатите и рекламните му материали в синьо. Дори и привлеченият за кампанията на Солов полковник от ДС Иван Гарелов не успя да убеди консервативния пазарджишки социалист да застане зад кандидата на собствената си партия на 27 октомври. Но това бе достатъчно все пак да нанесе огромното разочарование за подкрепилите Иван Панайотов.

Популизмът победи правителствената подкрепа.


Пазарджик

Тази страница е видяна: 466

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 29 October 2019 - 11:24:03

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
При 100% обработени протоколи: Тодор Попов - 44.72%, Благо Солов - 18.90%, Иван Панайотов - 17.24%
Медиана: Тодор Попов -30,2%, Иван Панайотов - 19,0%, Благо Солов -17,6%, Арлин Антонов - 4,5%
Данни за Пазарджик при обработени 87.26% СИК протоколи в OИК - под 1% е разликата между Благо Солов и Иван Панайотов
Коалиция „Благо Солов Съюз за Пазарджик” откри кампанията си със засаждане на дърво. Солов пое ангажимент да не краде и детските градини да са безплатни
Благо Солов: Време е за промяна
Благо Солов: Време е да си подадем ръце
Окончателно: Тодор Попов - 56,11%, Благо Солов - 41,05%
Благо Солов е одобрен за приемен родител на две сестрички
Благо Солов заяви подкрепата си за Найден Шопов
Благо Солов инициира обявяването на 24 май за национален празникТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4589 сек., 1.3525 от тях за заявки.