RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Зам.-министър Деница Сачева в Пазарджик: МОН ще подкрепя дигитализацията и иновациите в училище
ГЕРБЗам.-министърът на образованието Деница Сачева представи пред обществеността в Пазарджик управленската програма на ГЕРБ в частта „Образование“. Срещата в гранд хотел „Хебър“ беше на тема “Образование и мотивация на младите хора за повече знания и перспективи за развитието на България и Европа“. Инициативата е част от събитията, включени в платформата на ГЕРБ за граждански диалог „Европа в нашия дом“.  Участие взеха също народният представител Галя Захариева, заместник председател на Комисията по образование, областният координатор на ГЕРБ Пазарджик Найден Шопов, народните представители от 44 НС -  Даниела Малешкова, която е член на комисията по образование и наука, Десислава Костадинова, член на комисията по култура и медии, Десислава Тодорова, член на комисията по околна среда и води, общинският ръководител на ГЕРБ Пазарджик, Гинче Караминова, както и много преподаватели и директори на училища в региона. 


gerb190219a.jpgОбразованието е универсален отговор на всички наши проблеми и затова е приоритет не само на нашето правителство, но и на цялата Европейска комисия, каза на срещата зам.-министърът на образованието Деница Сачева. В образователната  система ще бъдат инвестирани почти 2 млрд. 400 млн. лв. От тях  1,3 млрд. лв. са за двойното увеличаване на учителските заплати, 700 милиона лева са предвидени за ремонти на училищната база, други 400 млн. са договорени по различни програми за подобряване на материалната база и дигитализацията на образованието.  Деница Сачева открои пет основни приоритета в сферата на образованието.

На първо място това е възнаграждението на учителския труд. За първи път през тази година средната учителска е по-висока от средната заплата в страната. Като резултат от това се отчита повишено търсене на тази професия в т. ч. и сред студентите, които са избрали педагогическа специалност.

На второ място тя постави механизма за включване на всяко българско дете в системата на образованието, като отбеляза успехът на интегрирания подход между институциите. В региона като отличник беше посочен Велинград, където в училище е върнат цял един клас.

На трето място е работата с деца които имат специфични образователни изисквания и нужди, както и работата с надарени деца.

Следващият акцент са дигиталните умения и технологии. Дигитализацията предстои, обеща Сачева.  50 млн. евро ще бъдат инвестирани в българското образование през следващите години като ще се създаде облачна среда с отворени образователни ресурси, които ще могат да се ползват от всички. Технологиите са съвременен инструмент, който позволява на децата да бъдат създатели, а не просто потребители на дигитални услуги, посочи министър Сачева. От голямо значение е децата да усвоят в училище умението непрекъснато да учат, защото житейският цикъл на една професия вече е много къс – около 10 години.

Иновативните училища е другото важно направление, което ще бъде развивано с приоритет. Добрите иновативни  практики ще бъдат споделяни с други. По това направление ще бъдат реализирани няколко национални програми, включително с ИТ сектора в България. Учителите ще могат да проведат 40 учебни часа в ИТ компания  където да работят и упражнят своите знания.

Друга основно направление  е политиката на подкрепа на   професионалното обучение в България. Почти 2000 учебни плана са преработени с бизнеса и активно се работи в посока обновяване на професионалните гимназии не само като сграден фонд, но и като образователни ресурси. Министър Вълчев постави въпроса за движението на децата със своите родители  в ЕС пред  Съвета на министрите, защото правото на движение на родителите е за сметка на правото на образование на децата. В резултат на това предстои реализацията на пилотен проект с Германия.


ГЕРБ в ПазарджикНародния представител от ГЕРБ Галя Захариева постави акцент върху бъдещето на образованието в България и необходимостта от  граждански диалози  с професионалната общност, като този в Пазарджик. Българското правителство провежда последователна политика в образованието и аз съм изключително удовлетворена от това което се случва в тази сфера, каза  Захариева, която освен като народен представител има и дългогодишен опит като педагог.  ГЕРБ даде шанс на учителите да почувстват държавническата подкрепа. От 2009 година има развитие в тази сфера и като реформи, и като средства. От програма  „Региони в растеж“  шест училища и четири  детски градини от Област Пазарджик са с променена образователна структура, посочи още  Захариева и  помоли педагозите да не забравят тези факти.

Имаше голямо напрежение при старта на новия Закон за образованието, но нека да не забравяме, че сега вече дойде момента да усетим не само натоварването, но и мотивацията сред учителите. Финансирането на училищата също бе подложено на много голям дебат, каза още Захариева. Все пак са минали само две години от действието на закона, напомни тя и коментира механизма за оценка на качеството, който ще бъде въведен и  също ще допринесе за увеличаване на средствата в делегираните бюджети.  Галя Захариева коментира иноватините училища като каза: Иновацията трябва да е част от българското образование, тя не трябва да е лукс или изключение. Това е смисъла на политиката която искаме да проведем.

На срещата бяха обсъдени въвеждането на електронни дневници, изграждане на wi-fi мрежи и високотехнологични ресурси в училище и в детските градини. Директори на училища предложиха във финансирането на учебните заведения в бъдеще да се отчитат и резултатите на всяко училище и на учениците. Кметът на Пещера постави въпроса за държавна подкрепа при обновяване на материалната база на детските градини и получи обещание от зам.-министъра на образованието, че това ще бъде един от акцентите в бъдещата политика на министерството.


ГЕРБ в Пазарджик
Тази страница е видяна: 3314

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 19 February 2019 - 23:12:15

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Необходимостта от дигитализацията на музейните фондове постави Борис Хаджийски пред новия министър на културата
Зам.-министър Деница Николова откри обновения площад на Панагюрище
Зам.-министър Деница Николова ще открие реконструирания централен площад и Мемориален комплекс в Панагюрище
Три въпроса за обекти в областта постави пред зам.-министър Деница Николова областният управител Стефан Мирев
Специално 40-странично издание за иновациите в спорта, успехите и талантите на Пазарджик
Областната администрация в Пазарджик ще реализира международен проект за иновациите в агро-хранителния сектор
Новото териториално деление на страната представи в Пазарджик заместник-министърът Деница Николова
ДГ „Калина Малина“ в Пазарджик подкрепя „Българската Коледа“
Община Пазарджик подкрепя U-rock festival с 10 хиляди лева и логистика
РЗИ-Пазарджик подкрепя инициативата „С велосипед около света“ за превенция на самоубийстватаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4972 сек., 1.3922 от тях за заявки.