RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Новото териториално деление на страната представи в Пазарджик заместник-министърът Деница Николова

Пазарджик

Областна администрация - Пазарджик беше домакин на заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, което се проведе в голямата зала на най-новия хотел в града - "Форум". Заседанието беше открито от областния управител Стефан Мирев. Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова представи на големия екран в залата трите варианта за ново регионално разделение.

"Наред с огромните позитиви, които имаме по отношение на финансирането с евросредства, в демографията през последните години се забелязват изключително негативни трендове и опасност от обезлюдяване на определени райони", заяви Деница Николова, Тя посочи, че диспропорциите в регионите са причината да бъдат потърсени нови решения по отношение на бъдещето на регионалната политика. Тя уточни, че идеята е при целенасочена политика на държавата да се постига по-добро икономическо развитие за всеки един от регионите, използвайки максимално спецификите и потенциала на всеки един от тях. Северозападният район вече е под 800 хиляди души, а съседният - Северен Централен район е близък до тази цифра, а тя е определяща, за да се квалифицира даден район като самостоятелен планов регион в рамката на Европейския съюз.

Макар разделението на тези райони (известни в ЕС като NUTS2) да е чисто техническо, от тях всъщност зависи колко и какви европейски средства ще получи всеки град в тези райони, както и нивото на съфинансиране, което ще трябва да се осигури.

Вече са стартирали дебати в цялата страна за новия начин, по който да се прекроят границите на регионите, посочи заместник-министър Николова. Работна група към министерството е обсъдила 10 варианта, от които са се спрели на 3 основни (виж графиките по-долу). Именно тях представи заместник-министър Николова в Пазарджик. Вариантите разделят страната на шест, пет и четири района, а решение трябва да се вземе до края на годината. Днес в дискусията участваха кметове на общини, областни управители, представители на администрациите от областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково, представител на Сдружението на предприемачите в Пазарджик и на БТПП в Пазарджик, както и бизнес организации от Пловдив.

При вариантите на новото териториално разпределение основните промени са в Северна България, където територията се окрупнява в два или в един, наречен Дунавски район. А другата промяна касае София - дали София град е част от София район или е отделен район.

По отношение на Пазарджик при Вариант 1,в който страната е разделена на пет района, в предложението за Южен централен район се включват и областите Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Същото е разделението за нашия регион и в третия вариант. По-различен е втори вариант, който присъединява към тези области и Стара Загора и предложеното за него наименование е Тракийско-Родопски район.

След новото райониране, следващата стъпка е стратегическото планиране. Към настоящия момент имаме над 370 документа за стратегическо развитие. Направен е преглед на всички тези стратегически документи с акцент да се търси реалната им приложимост, обясни Деница Николова. Като трета стъпка тя посочи, че е необходимо да бъдат намерени и адекватните структури, които ще могат да развиват този тип политика за бъдещия район на планиране. Предложенията за новия териториален обхват на районите от ниво 2 -  NUTS2, ще бъдат обсъдени скоро и с бизнеса. Работата на  заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, което се провежда в хотел "Форум" в Пазарджик продължава.  

Вариант 1
Пазарджик

Вариант 2

Пазарджик

Вариант 3
var3_2018.jpg
Пазарджик


Тази страница е видяна: 1278

 Публикувано от: pamedia на Thursday 29 March 2018 - 13:35:28

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Зам.-министър Деница Николова откри обновения площад на Панагюрище
Зам.-министър Деница Николова ще открие реконструирания централен площад и Мемориален комплекс в Панагюрище
Три въпроса за обекти в областта постави пред зам.-министър Деница Николова областният управител Стефан Мирев
Младенов представи новия си заместник
В пазарджишкия хотел "Форум" днес Регионалният съвет за развитие на ЮЦР ще дискутира новото райониране на страната
Зам.-министър Деница Сачева в Пазарджик: МОН ще подкрепя дигитализацията и иновациите в училище
Заместник-омбудсманът Диана Ковачева инспектира затвора в Пазарджик
Заради липсата на съгласие за постовете на заместник-председатели, РИК – Пазарджик ще се назначава от ЦИК
Комисар Светослав Телбизов е назначен за заместник-директор на полицията в Пазарджик
Министърът на спорта пристига за Балканското по ММА в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5892 сек., 1.4808 от тях за заявки.