RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Три екипа са обходили 1921 неучещи в Пещера и двете села на община

Пещера

Общо  1921, подлежащи на задължителна предучилищна и училищна подготовка, са обходени на територията на община Пещера по междуинституционалния механизъм за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна училищна възраст. За целта са били създадени 3 екипа. В самия град Пещера екипът е наброявал повече от 40 души, ръководени от главния експерт по образование в Общината Диана Балканджиева. На два етапа през септември и ноември те са обходили 1900 лица на възраст от 5 до 20 години. 21 лица са обходили екипите в селата Радилово и Капитан Димитриево. В екипите участват представители на всички училища и ДГ в общината, Дирекция ,,Социално подпомагане“, бюро по труда, РУ на МВР, представители на Община Пещера, здравни медиатори, обществени възпитатели.
Данните бяха изнесени на работна среща във връзка с Механизма за обхват. В нея участваха  кметът Николай Зайчев, експерти от Община Пещера, директори на училища и детски градини, експерти от  Министерство на образованието, началникът на РУО-Пазарджик Валентина Кайтазова и Летисия Антонович от Регионалния офис на УНИЦЕФ в Женева, както и Мария Янкова – програмен директор, направление „Образование“ в УНИЦЕФ-България. Поводът точно в Пещера да има такава среща е положителният резултат и създадените добри практики при обхода на подлежащите на образование лица.
„Получихме подкрепа от всички институции. Нашите учители познават отлично основните характеристики на етноса, предимно от който са децата, които не ходят на училище. Във всеки един случай е прилаган индивидуален подход, което в крайна сметка доведе и до положителни резултати от нашите действия“, сподели Диана Балканджиева.
След двата обхода на екипите, реинтегрирани в системата за Община Пещера са 46 лица. От тях към момента реално посещаващи училище са 35 деца и ученици.
Действията по Механизма са установили, че в Пещера има 781 деца и ученици, които никога не са били част от образователната система. Добрата новина е, че 25 от тях вече учат. Към момента на обход в чужбина са били 1036 деца и ученици.
По време на срещата стана ясно, че при обхода на незаписаните лица, според индивидуалните случаи, най-често прилаганите мерки  са при неоткрити на адреса лица  да се извърши справка с информационната система на МВР за откриване местонахождението на детето. А при откриване на хора живеещи в крайна бедност, безработни и поради тази причина не изпращащи децата си на училище, при деца със здравословни проблеми са предложени мерки по дейността на дирекция ,,Социално подпомагане“ за консултиране и детето и неговото семейство по въпросите на социалното подпомагане и социалните услуги.
На реинтегрираните ученици и деца в  училищата и детски градини са предложени мерки за обща подкрепа от екипите, които функционират на територията на всяко училище и детско заведение, допълнително изучаване на български език за децата, за които той не е майчин. 


ПещераТази страница е видяна: 695

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 15 November 2017 - 16:06:52

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Николай Зайчев, общинските съветници и кметовете на двете села в община Пещера положиха клетва
Новият кмет на община Пещера Йордан Младенов, кметовете на села и общинските съветници положиха клетва и встъпиха в длъжност
Народният представител ГЕРБ Димитър Гечев и община Велинград дариха хранителни пакети на екипа от COVID отделението в общинската болница
Хранителни пакети и дезинфектанти за 140 семейства от двете махали „Пирин“ и „Луковица“ в Пещера
Община Пещера разработва План за интегрирано развитие на община Пещера за периода 2021-2027г.
Община Велинград ще раздаде три награди в конкурса за идеен проект за двете езера на Клептуза
ГЕРБ регистрира кандидати за кметове на 15 села от община Пазарджик
Обявена е обществена поръчка за сметопочистването в 28 села от Община Пазарджик
Правителството реши да обособи Сърница и две села в отделна Община
В Пазарджишка област 49 села са без ток, според кмета на Пещера електрозахранването колабираТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.3986 сек., 2.3070 от тях за заявки.