RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ
НИКОЛА МАРИНОВ
(110 години от рождението и 35 години от смъртта на видния съгражданин)

nmarinov_p.jpgНикола Маринов Маринов е роден на 28. 12. 1902 г. в Пазарджик. Родовите му корени са в Панагюрския край. Неговият баща Марин Николов Маринов е син на първия изборен кмет на Панагюрище след Освобождението – от юли 1878 до февруари 1883 г. Майка му Стойна Нешова Кожухарова – Маринова е дъщеря на Нешо Кожухаров от Стрелча – занаятчия и търговец на кожени изделия.
    Никола Маринов завършва І-во отделение в Израилското трикласно училище при учителката М. Бехар – 1910 г., ІІ-ро – ІV-то отделение в Архангелското основно училище с главен учител А. Божков – 1913 г., Мъжката прогимназия – 1916 г. и Мъжка гимназия “Иван Аксаков” – Пазарджик през 1921 г.  От 22. 02. 1922 г. е студент в Балканския близкоизточен институт (Свободния университет) – София, отдел “Търговско стопанство”. По това време семейната фирма “Братя  Н. Маринови”, (основана 1913 г.), за производство и търговия на захарни изделия, изпитва затруднения. С определение на Т. Пазарджишкия областен съд № 113/03. 02. 1928 г. Никола Маринов поема ръководството и. Погълнат от работата, прекъсва следването си. В работилницата, наричана “Бонбонената фабрика”, се произвеждат бонбони и локум по остаряла технология. Никола Маринов разбира необходимостта от модернизация на производството – внася се нова техника, подобрени са рекламата и опаковките на изделията.  
    На Първия национален мострен панаир в Пловдив, през месец април 1934 г., фирма “Братя Н. Маринови” участва със свой щанд и получава диплом и златен медал за продукцията си.
    През 1934 г., по идея на Никола Маринов, започва строеж на модерен киносалон, наречен Кино-театър “Маринов”, тържествено открит на 12 май 1936 г. Управител е Никола Маринов. В основите на сградата е вграден Акт, който завършва с текста:
“Нека тази сграда служи за черпене култура и знания за идните поколения в този град. Амин!”
     През месец март 1939 г. Никола Маринов заедно с Алберт Йешуа и Исак Сиди основават Акционерно дружество (АД) “Тракия” за производство на целулозна маса, мукава, картон и
fabrika1.jpg
Шандът с изделия на фабрика «Братя Н. Маринови» от участието в Първия национален мострен панаир в Пловдив през
 м. април 1934 г.
хартия, регистрирано с Определение 150/24. 03. 1939 г. на Пазарджишкия областен съд. За председател на Управителния съвет е избран Никола Маринов. Съдружниците закупуват терен за строеж на фабрика и започва усилена строителна и монтажна дейност. Открита е официално през месец август 1940 г.
    На 11 юни 1939 г. Никола Маринов сключва граждански брак със Славка Д. Николчева – Маринова и по този повод в продължение на няколко дни в Кино-театър “Маринов” прожекциите са безплатни. Раждат им се син Марин – 1940 г., (завършва Художествената академия в София, специалност “сценография”, днес известен пазарджишки художник) и дъщеря Надежда – 1943 г., (завършва Инженерно-строителния институт в София, специалност “хидромелиорация”).
    През месец юли 1943 г. Никола Маринов заедно с братята си Крум и Илия Маринови и индустриалците Александър Раденков, Никола и Тодор Г. Татарлиеви основават дружество “Химко”- ООД с предмет на дейност: “търговия и производство на козметически, химико-технически артикули, растителна защита и др.”, вписано под № 905 в Дружествения търговски регистър на съда.
    С приемането на Закона за национализацията, (дек. 1947 г.), на 02 януари 1948 г. имуществото на дружествата “Тракия”, “Химко”, семейната фирма “Н. Маринови” и Кино-театър “Маринов” е иззето и става “общонародна собственост”.
    От 1948 до 1956 г. Никола Маринов се заема с отглеждане и търговия на ябълки. През 1957 г. е назначен за работник в Промкомбинат “Метал” – Пазарджик, а през 1958 г. той внедрява производството на вълнообразен картон (велпапе), което след това се използва и във фабрика “Тракия”. От 1962 г. е назначен като работник в Консервен комбинат “Марица” – Пазарджик.
rekl_list1.jpg
Рекламен лист на Бонбонена фабрика «Бр. Н. Маринови». 1930 г.
     Никола Маринов е един от изявените туристи в Пазарджик Още като гимназист е инициатор за учредяването на  Юношеско туристическо дружество “Марица” – Пазарджик, ноември 1919 г. и е избран за негов председател. По-късно, като член на Българския туристически  съюз (БТС) клон “Белмекен” – Пазарджик, участва в строителството на хижа “Белмекен” – 1932 и 1933 г., а през 1938 г. по покана на Хървенското туристическо дружество в Карловац, заедно с група туристи от Пазарджик, посещава Хърватско и Словения.
      Въпреки съдбоносната промяна на живота му след политическите събития през септември 1944 г. и национализацията на имуществото, любовта към близките, природата и родния град поддържа неговия дух до края на дните му.
      Никола Маринов умира на 19 февруари 1977 г. в Пазарджик.

      Документите за личния фонд на Никола Маринов са предадени от сина му Марин Маринов през 1998 г. в Държавен архив – Пазарджик и допълнени със снимки и подробна биография през 2003 г. Физическото им състояние е добро.


Искра Андонова, ст. експерт в Държавен архив - ПазарджикТази страница е видяна: 1040

 Публикувано от: pamedia на Friday 17 February 2012 - 11:19:16

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
195 години от рождението и 145 години от смъртта на Кара Никола Ангелов
Елена Лютакова
100 години от рождението на художника СТОЯН ВАСИЛЕВ + 10 ГОДИНИ по-късно
100 години от смъртта на Илион Петков Стамболиев
Три години и половина кръвнина за смъртта на пешеходец
20 години от смъртта на пожарникаря Кръстьо Стоянов в училището в Белово
Днес се навършват 85 години от смъртта на Маестро Георги Атанасов
Призвание - творец (25 години от смъртта на актрисата Христина Сотирова)
Учител и общественик от Възраждането: 155 години от смъртта на Кесарий Попвасилев
По традиция кулминация на тържествата в Клисура по случай годишнината от Априлското въстание ще е възстановка на събития отпреди 138 години
22 септември 2011 г. - 90 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван ВазовТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5501 сек., 1.4473 от тях за заявки.