RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Учител и общественик от Възраждането: 155 години от смъртта на Кесарий Попвасилев
1 ноември – Ден на народните будители

УЧИТЕЛ И ОБЩЕСТВЕНИК ОТ ВЪЗРАЖДАНЕТО
155 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА КЕСАРИЙ ПОПВАСИЛЕВ
  
Едни от най-ранните и ценни документи в Държавен архив – Пазарджик са документите във фонда на Кесариий Попвасилев Той е от първите учители в Пазарджик. Роден през 1805 г. в Казанлък, в семейство на свещеник, Кесарий завършва образованието си в Рилския манастир при Неофит Рилски, с когото поддържа приятелство и кореспонденция. Отначало Кесарий е учител в родния си град, след това в Панагюрище и в началото на 1841 г. идва за първи път в Пазарджик, където се установява окончателно след 1854 г. През другото време учителствува в Пирдоп, Плевен, Стара Загора, Пловдив. Причината да се установи за постоянно в Пазарджик донякъде е и лична – женитбата му. От брака си има две дъщери Харитина и Мариола. Дълго след това в Пазарджик живее и внучката му Екатерина Аргирова.
Записки на Кесарий по география
В зависимост от метода на преподаване и съдържанието на учебния материал в своето развитие българското възрожденско училище преминава през три етапа – килийно, взаимноучително и класно. Въвеждането на взамно-учителната метода в Пазарджишкия край е свързаво с името на Кесарий Попвасилев. В Пазарджик Кесарий отначало е учител в махалата Канлъ кавак (сегашния квартал Чиксалън), където изкарва две години, след което се премества във Варошкото взаимно училище. Като педагог той е наследник на методите на обучение и възпитание, въведени в образователната система от неговия учител Неофит Рилски.

За своето време Кесарий Попвасилев се проявява като енциклопедична личност. Притежавал е богата библиотека от руски, сръбски и гръцки книги. С тяхна помощ се опитва да съчинява учебни ръководства по граматика, аритметика, история, география и др. През 1853 г. съставя списък на 214 съчинения от областта на математиката, езикознанието, медицината, политиката, историята, астрономията и др., с цел тези книги да се използват от българското училище. Превежда учебници от руски език.
Записки по граматика и история

Навсякъде, където работи се изявява не само като талантлив учител, но и като много способен просбописец. Съчинявал е писма, молби, благодарности, запитвания на българи, сдружения и др. Пример в това отношение е писмото на Т. Пазарджишката община до Грънчарския еснаф в Пазарджик относно събиране помощи за постилане с плочи църквата “Св. Богородица” Освен че преподава църковно пеене Кесарий е и черковен певец. Опитва се да композира литургични молитви. Към края на живота си работи и като общински писар. Проявява се и като лечител. До нас е достигнал лечебник – тетрадка с рецепти за лекарства срещу разни болести. След близо 30-годишен педагогически стаж умира на Велики четвъртък (между 23 март и 10 април) 1862 г. в Пазарджик.
По-голяма част от документите във фонда са свързани с просветната и обществена дейност на Кесарий Попвасилев през Възражденето. Запазени са тетрадките му по черковнославянска и българска граматика, аритметика, история, география, астрономия и др., тетрадки със записки за преподаването по взаимната метода. Проповедите, словата, поученията, преписвани от Кесарий, са задоволявали, както потребностите му като църковен певец, така и потребностите на българския народ от нравственост и вяра. Няколкото писма, едно прошение, нареждане разкриват друга страна от неговата народополезна дейнст – тази на общественик. От кореспонденцията интерес представлява писмото на Неофит Рилски до Кесарий от 1839 г.

Записки по аритметика

Нонка Нейчева 
Държавен архив - Пазарджик


Тази страница е видяна: 1105

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 01 November 2017 - 12:27:47

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ
НИКОЛА МАРИНОВ
(110 години от рождението и 35 години от смъртта на видния съгражданин)
195 години от рождението и 145 години от смъртта на Кара Никола Ангелов
100 години от смъртта на Илион Петков Стамболиев
Три години и половина кръвнина за смъртта на пешеходец
20 години от смъртта на пожарникаря Кръстьо Стоянов в училището в Белово
Днес се навършват 85 години от смъртта на Маестро Георги Атанасов
Призвание - творец (25 години от смъртта на актрисата Христина Сотирова)
22 септември 2011 г. - 90 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Държавен архив - Пазарджик: 30 години от смъртта на литературния критик Борис Делчев
С ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ГОЛЕМИЯ ТВОРЕЦ (70 години от смъртта на художника Георги Машев)Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4430 сек., 1.3859 от тях за заявки.