RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Дарени документи за личния фонд на проф. Иван Батаклиев

"Когато стане нужда да определям понятието обективност, честност, добросъвестност, пред мен изпъква образът на проф. Иван Батаклиев."
                                                                                                     Проф. д-р Христо Вакарелски


Историк, географ, научен работник, проф. Иван Батаклиев продължава да предизвиква интерес, преклонение и заслужена гордост с постиженията си сред поколения българи.
Роден е на 24 януари 1891 г. в Пазарджик. Произхожда от многодетно семейство и изпитва отрано бедността и недоимъка. Гимназиалното си образование завършва в Пловдив и през 1909 г. записва специалността география и история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Взема участие във войните: Балканска (1912-1913 г.) и Първа световна война (1918 г.) и участва в два войнишки бунта. След демобилизацията през 1918 г. работи като учител по география в гр. Хасково. Там свързва живота си с учителката Мария Иванова, дъщеря на поборник. През 1921/22 г. е учител по география в родния си град. Започва да събира материали за родния край. През 1923 г. става асистент по география в Софийския университет, а от 1931 г. е професор по география.
Своята научна дейност, проф. Батаклиев започва от 1921 г., когато написва първия си научен труд "Оризовата култура в Татар Пазарджишкото поле", публикуван в сп. "Естествознание и география", кн. 7/8, 1921 г., София. През 1923 г. излиза от печат известната му книга "Град Татар Пазарджик, историко-географски преглед", а през 1969 г. - "Пазарджик и Пазарджишко - историко-географски преглед". Известни са и трудовете му "История на църквата "Св. Богородица" в Пазарджик" и "Чепино", както и книгите за стопанското значение на Беломорието, за Македония, разни краища на България и други. Публикува много статии в местния и периодичния печат. Проф. Батаклиев преподава география и в Свободния университет в София, а през 1936 г. е организатор и главен секретар на IV конгрес на славянските географи и етнографи. Участва в международните конгреси по география - във Варшава през 1934 г. и в Амстердам - през 1938 г. Председател е 10 години на Българското географско дружество и под негова редакция илизат от печат 10 тома от Известията на дружеството, включително и юбилейният сборник за проф. Иширков (1933 г.). Членува в Тракийския научен институт и в Съюза на научните работници в България. Награждаван е с орден "Кирил и Методий" - I-ва степен и Златна значка от читалище "Виделина" - Пазарджик.
            Умира на 15 декември 1973 г. в София.

 
 
 
 
 
     През 1987 г. в Държавен архив – Пазарджик е създаден личен фонд на проф. Иван Батаклиев с дарени документи от сестра му Евгевия Батаклиева. Заведеният в архива фонд е под №1166 и инвентарният опис съдържа материали от 1869 до 1984 г.  Неговият син Тодор Батаклиев дари през 2015 и 2016 г. нови документи, които ще допълнят и обогатят личния фонд. Това са почетни грамоти, дипломи от Географското дружество в Берлин, Географското дружество във Вюрцбург, Белград и други. Документалните материали са оригинали, удостоверяващи признанието на немските научни среди за усърдния труд на проф. Батаклиев в областта на географията. Предадени са и печатни научни издания и публикации: “Град Татар Пазарджик – историко-географски преглед”, 1923 г., историко-географски и геополитичсеки прегледи, статии от 1933, 1936/7 г., 1938/1939, 1941/1942 г., 1966 и 1968 г.
 
Искра Андонова,
гл. експерт в Държавен архив – Пазарджик

Тази страница е видяна: 1451

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 24 January 2017 - 12:11:00

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
70 години по-късно: Събитията от Втората световна война оживяват чрез дарените в личния фонд на Тодор Русинов документи
Троен празник отбеляза ОУ „Проф. Иван Батаклиев“
Започна изграждането на тоалетните в училище „Проф. Иван Батаклиев“
ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ инициира мрежа от иновативни училища
Музеят отбелязва 130-та годишнина от рождението на проф Иван Батаклиев с изложба
Пазарджик е домакин на научна конференция, посветена на проф. Иван Батаклиев
Учениците от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ опаковат в книжна кинолента училището
Училище „Проф. Иван Батаклиев“ ще отбележи 121 години от рождението на патрона
Училище „Проф. Иван Батаклиев“ ще открие паметна плоча на патрона си
„Говорещият град“ изникна в последния час на трети „Б“ от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.3127 сек., 1.2576 от тях за заявки.