RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
“Откакто се помня, все свиря и пея...” (95 години от рождението на Борислав Стефанов)

Борислав Стефанов   Когато заговорим за музикална самодейност, не може да не отдадем своята почит на Борислав Стефанов Тодоров - музикант, хорист и диригент, учредил и ръководил десителетия наред хорове, състави и ученически формации със запомнящи се изяви и награди от участия. С харизматичния си талант той увлича последователи и налага яркото си присъствие в музикалния живот на Пазарджик.

    Борислав Стефанов е роден в Пазарджик на 11 юни 1921 г. в семейството на чиновник  и домакиня. В семейството музиката е на почит – дядото изпълнява много песни, бащата свири на мандолина. На седемгодишна възраст Борислав получава подарък цигулка и започва уроци при учителя Боян Комсийски. През 1940 година завършва средното си образование в Мъжка гимназия “Иван С. Аксаков” - Пазарджик. Като ученик в гимназията е цигулар в ученическия оркестър и по същото време свири в Музикално дружество “Маестро Георги Атанасов” в града.


Борислав СтефановОт 1940 до 1942 г. е приет и завършва Школата за запасни офицери в София. Завръща се в Пазарджик и служи в 27-ми пехотен Чепински полк. Мобилизиран е в Отечествената война и служи в 1-ви Армейски пехотен полк до 31 декември 1944 година. Остава към полка в гр. Дупница, където ръководи военни хорове. От 1946 година е назначен в 7-ми трудов полк в град Радомир. През  март 1948 г. е уволнен от армията. Същата година, през април, се записва като бригадир в младежка бригада “Александър Стамболийски”, която строи шосето Пещера – Доспат. Там отново се занимава с художествена самодейност.
             След завръщането си в Пазарджик се отдава изцяло на музикалното изкуство и ръководи многобройни музикални формации в промишлени предприятия, заведения за обществено хранене, държавни, обществени и културно-просветни организации. През тези години става известен с презимето си Стефанов. По същото време работи като учител по музика и ръководител на училищни хорове и оркестри. Не закъснява и признанието за неговия труд – многобройни награди от фестивали, първи места и лични награди. През изключително ползотворния и успешен творчески период от 1948 до 1991 г. ръководи: хорови формации на Строителните работници, Консервен комбинат “Марица”, Килимарски цех “Стоян Манчев”, Текстилен комбинат “Вела Пеева”, Мъжки хор към църквата “Света Богородица”, хорове на Запасните офицери, Клуб “Гоце Делчев”, туристическото дружество, ученически формации в: СПТУ “Кочо Христов”, СПТУ по целулоза и хартия, СПТУ по текстил, ОУ “Кирил и Методий”,  СПТУ по автотранспорт и пътни машини в с. Виноградец и други. През 1948 г. е сред учредителите на първия естраден състав в Пазарджик, който свири в заведенията за обществено хранене в града, по-късно в Пловдив, Черноморието, Смолян.

Сред учредителите е и на мъжкия квартет “Лира 73” в Пазарджик, с многобройни участия и награди. От 1968 г. участва като първи тенор в хора към Оперетен театър “Маестро Георги Атанасов”, а преди това е оркестрант-цигулар. Борислав Стефанов споделя, че е един от “най-възрастните самодейци и платени диригенти, с най-много водени колективи и най-много трудов стаж – 40 години...”
До края на земния си път живее с голямата си обич към музикалното и хоровото изкуство. Умира на 25 април 2008 г. в Пазарджик.

Борислав Стефанов


Борислав Стефанов

Борислав Стефанов Тодоров дарява през 1991 г. своите документи на Държавен архив – Пазарджик. Същите са обработени и заведени във фонд под №1465 и разкриват историята на музикалния живот и самодейността в Пазарджик за периода 1948 – 1991 година.

Искра Андонова,
гл. експерт в Държавен архив - Пазарджик


Тази страница е видяна: 728

 Публикувано от: pamedia на Friday 10 June 2016 - 10:29:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Елена Лютакова
100 години от рождението на художника СТОЯН ВАСИЛЕВ + 10 ГОДИНИ по-късно
ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ
НИКОЛА МАРИНОВ
(110 години от рождението и 35 години от смъртта на видния съгражданин)
195 години от рождението и 145 години от смъртта на Кара Никола Ангелов
178 години от рождението на Апостола
140 години от рождението на ДИМИТЪР БОЯДЖИЕВ
111 години от рождението на Георги Герасимов
115 години от рождението на художника Стоян Василев
150 години от рождението на “щастливеца” Алеко Константинов
181 години от рождението на Левски, поклонението в Пазарджик
90 години от рождението на Стефан Чавдаров - ЧафаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7982 сек., 1.7031 от тях за заявки.