RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Двама са носителите на голямата награда на името на Никола Фурнаджиев за 2016 г.

270516nagrnf_rl.jpgНа тържествена церемония в Художествена галерия „Станислав Доспевски“ в петък вечерта беше връчена националната литературна награда за поезия на името на Никола Фурнаджиев. Тържеството започна с изпълнение на етюд от Лист на виртуозния Емануил Иванов, който преди дни се върна с поредна първа награда от международен конкурс в Букурещ, Румъния. С минута мълчание беше почетена паметта на литературния критик Тодор Биков, член на журито, който внезапно преди дни си отиде от този свят.

Носителите на наградата „Никола Фурнаджиев“ тази година са двама - председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и известният поет, писател, литературен критик и издател Румен Леонидов. Наградите връчи председателя на ОбС Пазарджик, известен адвокат и ценител на словото Хари Харалампиев. На церемонията по връчването на наградите официален гост беше синът на Никола Фурнаджиев – Йордан Фурнаджиев.
Носители на националната награда за поезия на името на Никола Фурнаджиев досега са били Димитър Методиев – през 1983 година, следват Първан Стефанов, Иван Цанев, Константин Павлов, Христо Фотев, Воймир Асенов, Евтим Евтимов, Борис Христов, Никола Инджов и Борислав Геронтиев.
В словото си след получаване на наградата Румен Леонидов заяви, че за него това е най-голямото признание, което е получавал до сега. „Това много задължава, защото след тази награда нямам право на нито едно бездарно произведение, на нито една бездарна постъпка“, каза Румен Леонидов. Другият удостоен с голямата награда – Боян ПазарджикАнгелов, допълни, че вече нямат право на бездарна фраза и прочете своя творба в памет на Никола Фурнаджиев.
В раздел средношколска поезия комисията присъди наградата на Кирил  Балдев от Звъничево, ученик в Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик.  Награди бяха връчени също на Иван Копривщенов за новелата „Гърбиците на света“,на Награда за Стефка Венчева за разказа „Котаракът“, на  Никола Иванов за есето „И спят отдавна всички знамена“. В раздел поезия награда беше присъдена на Катерина Ганчева. Награда за Елена Деянова за творбата ѝ „Пътят“, на Борислав Петров за творбата „Равносметка“
„Пазарджик е благословен град, защото днес, и сега, и тук живеят и творят хора, които убедена съм ще останат в духовната история със своите имена“, каза Стефка Венчева след получаването на наградата. Никола Иванов говори за величието на Никола Фурнаджиев и разказа един малко известен момент от живота на поета, когато след 9 септември той спасява Елин Пелин. Борислав Петров сподели, че се чувства щастлив за това, че е имал честта да попива всяка една дума за Фурнаджиев от неговия ученик Иван Динков и тези разговори са му били много по-важни от това, което е научил в университета.
Литературната награда за поезия има и парично изражение в размер на 2 хиляди лева за голямата награда и от 150 до 250 лева – за наградите в съпътстващия конкурс. 


Тази страница е видяна: 1645

 Публикувано от: pamedia на Friday 27 May 2016 - 23:22:53

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Седем са номинирани за Националната награда “Никола Фурнаджиев”
Никола Радев и Атанас Звездинов са носителите на литературната награда "Милош Зяпков"
Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” - с номинация за Националната награда ”Хр.Г. Данов”
Никола Иванов и Иван Енев са носителите на Националната награда "Иван Динков" за 2012г.
Андрей Андреев и Валентина Радинска са носителите на наградата за поезия на името на Теодор Траянов
Маргарита Караджова, Виргиния Нешева и Никола Янев - Чоли са носителите на „Сладкопойна чучулига” - 2019
Проф. Стефан Лютаков - с голямата награда на Алианц България
“Асарел-Медет“АД получи голямата награда за качество на КРИБ
Възпоменание от Държавен архив - Пазарджик за Никола Фурнаджиев
Коледните празници по света – в библиотека “Никола Фурнаджиев”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4030 сек., 1.3458 от тях за заявки.