RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Никола Радев и Атанас Звездинов са носителите на литературната награда "Милош Зяпков"

Наградата МИЛОШ ЗЯПКОВ,

На тържествена церемония в Ракитово за осми път беше връчена Националната литературна награда "Милош Зяпков" Тържествената церемония се проведе в голямата зала на Образцово народно читалище “Будилник“ в Ракитово, а гости на литературната вечер бяха председателят на Общинския съвет в Ракитово Нина Димова, зам.-кметът Цанко Молов, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който е и член на журито, Никола Иванов, литературен критик и председател на журито, Христина Димова, поетеса и член на журито, както и братът на рано отишлия си от този свят поет Милош Зяпков - Костадин.


Петчленна комисия с председател литературния критик Никола Иванов обяви, че националната награда "Милош Зяпков" тази година се връчва  на Никола Радев за книгата “Когато Господ ходеше по земята“ и на Атанас Звездинов за книгата "Баснописецът". В конкурса участваха 70 автори със 73 книги. Никола Иванов изказа задоволство и благодарност към кмета на Рактово Костадин Холянов за възстановяването на конкурса, който бе прекъснат миналата година по финансови причини. Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов също благодари на общинското ръководство за поканата да участва в журито. "Националната литературна награда“ Милош Зяпков“ се превърна в един от най-авторитетните литературни конкурси, а Милош Зяпков със своята трагична съдба показа един обобщен образ на българския поет. Благодаря на ръководството на Община Ракитово, на цялата общественост в Ракитово, които показват как България трябва да се отнася към своите таланти", каза в приветствието си Боян Ангелов. „Човекът, поетът Милош Зяпков е наша гордост и величие, а провеждането на Националната литературна награда на негово име се превърна в символ на художествената мисъл и творчески устрем на много хора, отдадени и живеещи с литературата“, заяви в приветствието си и председателят на Общински съвет - Ракитово Нина Димова. Тя връчи двете първи награди - на Атанас Звездинов и на дъщерята на Никола Радев, който вече не е между живите.

В съпътстващия литературен конкурс награди за ученици се присъждат на Цветелина Лазарова - за поезия, на Натали Калпакова - за проза, за хумор и сатира – на Айлин Дрикова. В съпътстващия конкурс за ученици от Община Ракитово бяха отличени  Мария Андонова, 7 клас, Средно училище “Св. Кл. Охридски“, Ати Црънчева, 8 клас, Основно училище “Хр.Ботев“ – с.Дорково, Елена Попчева -7 клас, Средно училище “Св. Кл. Охридски“ - Ракитово и Цветелина Христоскова от гр.Костандово, ученичка в Езикова гимназия „ Б. Брехт“-Пазарджик. Мире Буллут от с.Рохлево, община Велинград и Джемиле Кундьова от с.Кръстава, община Велинград, бяха наградени с грамоти и предметни награди.

Един от членовете на комисията -поетесата Христина Димова от Ракитово изрази особено мнение за присъждането на наградата за книгата на Никола Радев - "Когато Господ ходеше по земята“. Тя се мотивира, че конкурсът е за нови книги, а това произведение е преиздадено. Всъщност, книгата е издадена през 1999 г. Христина Димова изрази мнение и за наградата, която се присъжда за ученическия конкурс, в който Айлин Дрикова е трябвало да раздели първото място за проза с Натали Калпакова. Дори трябваше да спечели две награди-за хумор и сатира и за проза, смята Христина Димова.

Националната литературна награда „Милош Зяпков“ е учредена през 2008 г. и съорганизатори на конкурса са Община Ракитово, Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Образцово народно читалище “Будилник“ - Ракитово. 
Тази страница е видяна: 883

 Публикувано от: pamedia на Thursday 06 July 2017 - 16:55:50

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
До 23 април е срокът за номинации за Националната литературна награда „Милош Зяпков, до 10 май- за съпътстващия конкурс
В Ракитово вече се събират материали от кандидатите за Националната литературна награда „Милош Зяпков” и съпътстващия конкурс
Двама са носителите на голямата награда на името на Никола Фурнаджиев за 2016 г.
Никола Иванов и Иван Енев са носителите на Националната награда "Иван Динков" за 2012г.
В Ракитово приемат номинации за наградата на името на Милош Зяпков
Победителката в литературния конкурс Милош Зяпков“ гостува в Пазарджик
Предстои IX-то издание на Националния литературен конкурс „Милош Зяпков“
Двама носители на наградата „Милош Зяпков“: Здравка Евтимова и Ангел Г. Ангелов
Маргарита Караджова, Виргиния Нешева и Никола Янев - Чоли са носителите на „Сладкопойна чучулига” - 2019
Д.л.н. Елена Алекова: Докато четях тази книга, разбирах, че това е не просто книга за Никола РадевТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.5844 сек., 2.4935 от тях за заявки.