RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Кметовете от област Пазарджик излизат с декларация срещу Здравната карта. Лекарите са притеснени за болните

ПазарджикУправители и директори на лечебните заведения от Област Пазарджик, представители на местните власти и на държавните институции, имащи отношение към здравеопазването проведоха обща среща, домакин на която беше Община Пазарджик. От името на кмета на Пазарджик Тодор Попов беше предложена декларация за изразяване на несъгласие с проекта на Здравна карта.  В декларацията се подкрепя инициативата за реформа в здравната система, но се подчертава, че тя не бива да бъде водена само от икономически принципи и за сметка на живота и здравето на гражданите.
Лечебните заведения в област Пазарджик обслужват над 270 000 жители, в това число и райони със специфично географско разположение и трудни зимни условия. Недопустимо е във време, когато Световната здравна организация дава приоритет на майчиното и детско здравеопазване, ние да намаляваме на половина възможностите за лечение на деца, се посочва в декларацията.
„Благодарение на добрите практики, които се утвърдиха в инвазивната кардиология в Пазарджик, много от гражданите водят пълноценен живот, а не са малко и тези, които го дължат изцяло на нея.
Определящо за броя на леглата трябва да бъде потребността и качеството, а не сляпото разпределение, защото в ХХІ-ви век не можем да си позволим да правим компромис със здравето и живота на хората“, е записано още в документа. В него се предлага в Здравната карта да бъдат наложени корекции – те да бъдат съобразени с проекта, изработен от Областната комисия.
Дори и настоящото положение да се запази пак ще можем да работим относително добре, но със заложеното в Проекта на Здравна карта няма как да извършваме дейността си, посочи д-р Васил Попов, председател на съсловната организация. „Резултат от нашата декларация ще има, районните колегии всички реагират и ако има чуваемост.
Представителите на общините са съпричастни с нашите притеснения. Много трудно ще е нещо да постигнем, но не може да не реагираме. Иска се корекция, но дори и сегашното положение на съществуващите легла да остане, пак ще е добре“, заяви д-р Васил Попов.
Според проекта за Здравна карта болничните легла в област Пазарджик трябва да бъдат намалени на 960, като към момента по данни на Българския лекарски съюз са 1465, а ако към тях се добавят леглата в новата болница в Панагюрище и новото крило на "Здраве", броят им се доближада до 1700.
Очаква се освен кметовете на общини, в следващите дни към нея да се присъединят също здравни заведения,  съсловни и пациентски организации. Лекарите – шефове на отделения в болниците, заявиха, че са притеснени какво да кажат на здравноосигурените си пациенти, които ще постъпят в техните болници след изчерпване на ограничението за брой пациенти, наложено по Здравна карта. 


Тази страница е видяна: 1483

 Публикувано от: pamedia на Thursday 18 February 2016 - 23:07:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок поеха ангажимент да представят предложения на лекарите за здравната карта
Регионалната колегия на лекарите против проекта за здравна карта на Пазарджишка област
Лекарите от Спешното в МБАЛ - Пазарджик днес излизат на протест
На 15-и лекарите излизат, национален протест, ако не бъдат изпълнени исканията им до 30 май /видео/
Кметовете от Община Пазарджик - с обща декларация в подкрепа на мерките за борба с чумата по свинете
Карта на професионалните училища в Област Пазарджик
Лекарите от Пазарджик ще протестират на 7 юли срещу насилието над медици
Националният и местните омбудсмани приеха декларация срещу оказван натиск срещу колегата им от Бургас
За 9 години болните от тубелколоза в Пазарджишка област са намалели от 28,8 до 19,7 на хиляда
Лекарският съюз в Пазарджик – срещу съкращението на леглата по Здравна карта. Областта остава без урологични отделенияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 3.8223 сек., 3.7425 от тях за заявки.