RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
От ОДМВР и ОУПБЗН в Пазарджик напомнят важни правила при употреба на фойерверки и други пиротехнически изделия

Предстоят дългоочакваните Новогодишни празници. Традиционно в страната ни празнуването на Нова година е свързано и с употребата на пиротехнически изделия. От ОДМВР и ОУПБЗН в Пазарджик бихме желали да напомним на гражданите важни особености при използването на този тип изделия, така че да не предизвикат травми, наранявания, пожари или други инциденти. 
Съгласно българското законодателство е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения.
Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се задържат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат изгаряния и травми. Травми на крайниците понякога може да предизвика и натискането им с крак.  Пиротехническите изделия от Категории 2,3 и 4 са предназначени за използване само НА ОТКРИТО!
Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън !
Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки! На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използване! Внимавайте с употребата на алкохол,когато ползвате фойерверки! Четете всички упътвания и предупреждения на всеки етикет, за да сте наясно с начините за използване им. Никога не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени, или метални контейнери. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Използвайте подходящи средства за запалване на фойерверките – кибрит,специални драскала за пиратки или специални електрозапалки, които ще ви позволят да бъдете на достатъчно безопасно разстояние. Ако е необходимо използвайте джобно фенерче, за да можете да различите фитила в тъмното, но не поставяйте в близост до фойерверка лесно запалими материали, които могат да се взривят. Запалете фойерверка и бързо се отдалечете.Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки! Ако закупеният от вас фойерверк не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 5 минути, след което го залейте с вода.Когато използвате фойерверки, постарайте се да разполагате с вода или пожарогасител, които могат да ви бъдат полезни при евентуално възникнал пожар. Внимавайте с фойерверките, когато духа силен вятър. Зарята може да се разпространи в посока на наблюдаващите. Внимавайте при пренасянето на фойерверките! Постарайте се да предотвратите евентуалното им изпускане. Никога не пушете, когато носите пиротехническо изделие със себе си. Никога не насочвайте и не хвърлайте фойерверки към хора, предмети или намиращи се наблизо сгради. Така биха могли да се получат нежелани травми или пожари в жилищни и стопански постройки.
 Бъдете внимателни с животните около вас! Шумът и светлините от фойерверките често плашат домашните любимци, затова се убедете, че те са прибрани и затворени вкъщи, докато вие правите заря. Купувайте фойерверки от лицензирани магазини.

Желаем на всички весело и безпроблемно пострещане на Новата 2012 година !

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик
Тази страница е видяна: 1359

 Публикувано от: pamedia на Thursday 29 December 2011 - 15:00:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
От колата на 70-годишен ракитовец са иззети 4220 пиротехнически изделия от различен вид
Известни пазарджишки юристи дариха маски за многократна употреба за нуждите на ОДМВР-Пазарджик
Двама, на 18 и 22 години, са заловени да карат след употреба на амфетамини, други петима - с хероин или марихуана
За 3 денонощия са горели 3 къщи и склад, над 40 сигнала са получени в ОУПБЗН-Пазарджик
В доклад за повторна употреба на отпадъци БСК представи ползите от проект SWAN "Балканска платформа за повторна употреба на отпадъците
Текущото състояние на стратегически важни за Пазарджик проекти
Пътно управление в Пазарджик ще ремонтира три важни пътни отсечки в региона
Тодор Попов: Започваме важни дейности по рехабилитация на пътната инфраструктура в Пазарджик
Тодор Попов: Община Пазарджик продължава работата си по важни инфраструктурни проекти
От Община Пазарджик напомнят, че Празникът на града е обявен от ОбС за почивен и неприсъствен денТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7949 сек., 1.6868 от тях за заявки.