RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Речните корита масово са замърсени с оптадъци, направени са 14 предписания на общините

рекаПроверки на РИОСВ – Пазарджик, извършени в периода 1 юни  – 15 септември установиха нови нерегламентирани замърсявания с отпадъци на речни корита и в прилежащи територии. В изпълнение на заповедта на министър Ивелина Василева за системен контрол с цел намаляване на риска от разливи на реките, експертите извършиха 25 проверки в 10 общини. Бяха инспектирани поречията на реките Марица, Пишманка и Крива река в община Пазарджик, р. Меченска на територията на община Панагюрище, както и Умишка, Розовска, Стара река, Чепинска, Яденица, Еленка, Луковица, Новомахаленска, Луда, Доспат и Мътница.

Общините Батак и Белово са почистили замърсени с отпадъци терени в коритата на реките Стара, Новомахаленска, Марица и Яденица, констатирани при проверките в периода април – май. Нарушения бяха установени и на територията на община Сърница, но контролът показа, че администрацията й не е решила този проблем. По поречието на р. Доспат, от с. Медени поляни, през с. Побит камък, до вливането ѝ в язовир „Доспат“ при Сърница, е констатирано нерегламентирано сметище от битови отпадъци, вкл. излезли от употреба гуми по брега и коритото на реката, в землището на с. Медени поляни, зад крайпътна чешма, както от двете страни на моста на реката при с. Побит камък. Съставени са актове за административно нарушение на Закона за управление на отпадъците на кметовете на община Сърница, с. Медени поляни и с. Побит камък. Даденото предписание за почистване и предприемане на мерки за недопускане на нови замърсявания е изпълнено. На кмета на с. Бяга, община Брацигово е съставен акт за това, че не е създал необходимата организация за предотвратяване образуването на незаконни сметища по брега на р. Стара река и не е предприел ефективни мерки за прекратяване изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места.
С цел трайно и устойчиво изпълнение на задълженията на общинските власти и спазване на екологичното законодателство, за констатирани други несъответствия са издадени 14 предписания, 6 от които вече са изпълнени, а за други 5 предстои последващ контрол след изтичане на сроковете за изпълнение. В общините Батак, Ракитово, Панагюрище, Пазарджик, Септември, Белово и Пещера не са констатирани замърсявания. За подобряване на състоянието на речните легла, почистването им от отпадъци и намаляването на риска от разливи на реките, РИОСВ – Пазарджик ще упражнява и през следващите месеци системен и последващ контрол на тези обекти. 


Тази страница е видяна: 1326

 Публикувано от: pamedia на Monday 28 September 2015 - 16:09:47

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Екоинспекцията разпореди общините да изчистят речните корита
РИОСВ-Пазарджик разпореди на общините да чистят речните корита и пътищата от отпадъци
По предписания на екоинспекцията са почистени терени, замърсени с отпадъци
РИОСВ-Пазарджик даде предписания на кметовете да почистят речните легла
На 12 църкви са направени предписания за отстраняване на противопожарни нарушения
Почистване на речните корита е организирано в Ракитово
Ученици от Пазарджик, Панагюрище и Белово ще чистят речните корита
До 22 март кметовете на общини трябва да проверят речните корита за сметища
Областният към кметовете: Давайте сигнали за некачествено почистване на речните корита
Областният разпореди проверки на речните корита извън населените местаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5124 сек., 1.4157 от тях за заявки.